• Artiklen opdateres

Den danske stat har tabt sag om familiesammenføring til syrisk flygtning

En syrisk flygtning lagde sag an mod den danske stat, fordi han mener, at en treårs lovbestemt ventetid på at få ret til familiesammenføring med sin hustru i Syrien er en krænkelse af menneskerettighederne. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol giver fredag syreren medhold.

Artiklens øverste billede
Da flygtninge i 2015 begyndte at vandre på de danske motorveje, strammede Folketinget asylpolitikken. Arkivfoto: Martin Lehmann/Politiken

Det er en krænkelse af menneskerettighederne, at en syrisk flygtning, der kom til Danmark i 2015 og fik såkaldt midlertidig beskyttelsesstatus, skulle vente tre år på at få ret til familiesammenføring.

Det har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg fredag afgjort. Dermed taber den danske stat sagen.

Læs dommen her.

Det var en næsten enig domstol, der kom frem til afgørelsen. 16 stemte for, mens en var imod.

Domstolen lagde især vægt på den manglende individuelle vurdering af den syriske flygtnings sag. De danske myndigheder har ikke fundet »en fair balance mellem flygtningens individuelle behov og landets økonomiske situation,« står der i afgørelsen.

Domstolen fastslog videre, at en ventetid på tre år er for lang en periode at være adskilt fra sin familie, og at perioden ikke omfatter sagsbehandlingstiden og derfor i realiteten vil være endnu længere.

Den danske stat skal betale den syriske flygtning 10.000 euro (godt 74.000 kroner) i erstatning.

Den syriske mand, der er født i 1959, er i dag blevet familiesammenført med sin hustru. Det blev han efter fire et halvt år. Parret bor i dag sammen i Danmark.

Højesteret gav staten medhold

Sagen begyndte, da den syriske flygtning klagede over den danske stat, fordi han mener, at en treårig lovbestemt ventetid på at få ret til familiesammenføring med sin hustru i Syrien er en krænkelse af menneskerettighederne.

I november 2017 blev sagen prøvet ved den danske Højesteret, der blåstemplede treårsreglen. Det skete bl.a. med henvisning til, at ventetiden er midlertidig, og at andre europæiske lande har indført lignende regler.

Den syriske flygtning og hans advokat mener omvendt, at en ventetid på tre år – plus op til 10 måneders efterfølgende sagsbehandling – er en krænkelse af menneskerettighedskonventionens ret til familieliv.

Men vi er jo stadigvæk godt klar over, at vi bevæger os hen til kanten

Daværende Integrationsminister Inger Støjberg (V) fra Folketingets talerstol i 2016 om treårsreglen

Til kanten

Da loven blev vedtaget i januar 2016 erkendte regeringen, at treårsreglen, der gælder en særlig gruppe asylsøgere med såkaldt »midlertidig beskyttelsesstatus«, indebar »en vis risiko« for, at Danmark kunne blive underkendt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Men udlændingeminister Inger Støjberg (V) understregede, at regeringen »ikke ville lægge et forslag frem, hvis vi ikke mente, at det holdt sig inden for konventionerne«.

»Men vi er jo stadigvæk godt klar over, at vi bevæger os hen til kanten,« tilføjede hun fra Folketingets talerstol.

Stramningen af ventetiden for familiesammenføring fra ét til tre år var en del af en asylpakke, der med Inger Støjbergs ord skulle gøre det »markant mindre attraktivt at søge til Danmark«.

Menneskerettighedsdomstolen har aldrig taget stilling til en lovbestemt ventetid for familiesammenføring, men har tidligere afgjort, at en sagsbehandlingstid på næsten treethalvt år i en konkret sag fra Frankrig var en krænkelse.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.