JP's madanmelder: En god aften for Danmark

Dejligt for dansk gastronomi og dansk turisme, at Danmark er blevet tildelt flere stjerner af Michelins restaurantguide, mener Niels Lillelund.

Artiklens øverste billede
René Redzepi, der står bag Noma, kan nu prale af tre michelinstjerner. Foto: Thibault Savary/AFP/Ritzau Scanpix

Danmark kan nu bryste sig at have to trestjernede Michelinrestauranter i form af Noma og Geranium i København. Derudover er såvel Sønderborg som Vejle blevet mere synlige på landkortet med tildelingen af en Michelinstjerne til såvel ”Syttende” på Hotel Alsik i Sønderborg som ”Lyst” i Vejle.

»Og det er alt sammen godt for Danmark, for dansk gastronomi og for dansk turisme,« lyder det fra Jyllands-Postens madanmelder Niels Lillelund, der betegner mandagens uddeling af nordiske Michelinstjerner i Stavanger som en »god aften« for Danmark.

»Man kan selvfølgelig sige, at Noma i forvejen var så hypede, at det nok ikke betyder det store for dem. Men generelt er det godt for gastronomien i Danmark, at der også falder stjerner andre steder end i København. Mens hele verden har hørt om ”Noma” før, så er der nok ikke så mange ude omkring, der har hørt om ”Syttende” i Sønderborg og ”Lyst” i Vejle.«

Niels Lillelund skynder sig dog at gøre opmærksom på, at Michelins restaurantguide er et kommercielt foretagende.

»Michelin repræsenterer ikke andet end sig selv. Guiden repræsenterer hverken retfærdighed, Gud eller Mette Frederiksen. Men alligevel er guiden vigtig for Danmark, fordi mange følger den. Derfor er det dejligt for Danmark, at flere af landets restauranter bliver tildelt stjerner. Ikke mindst er det bemærkelsesværdigt, at ”Syttende” i Sønderborg og ”Lyst” i Vejle nu også er kommet med. Det siger jeg ikke kun, fordi jeg arbejder på Jyllands-Posten, men også fordi man jo ikke skal særligt mange år tilbage, før Michelins bedømmere udelukkende koncentrerede sig om København.« 

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Niels Lillelund mener ikke, at der er nogen overraskelser i årets uddeling.

»Jeg vil ikke karakterisere det som en decideret overraskelse, at f.eks. Kong Hans Kælder lige i år skulle have to stjerner. Men generelt har bedømmerne haft de venlige briller på, hvilket formentlig skyldes, at vi har været igennem coronaperioden. Omvendt vil jeg sige, at det virker nærmest latterligt, at en restaurant som ”Mielcke & Hurtigkarl” på Frederiksberg ikke har fået nogen stjerner. De burde have fået to stjerner for længst - ligesom ”Jordnær” i Gentofte også burde have haft en stjerne mere, så de også kom op på tre. De står for en meget Michelinagtig og snorlige oplevelse,« mener Niels Lillelund.

Ser du nogen tendens, der kan aflæses af stjerneuddelingen?

»Overhovedet ikke. Noma bliver mere og mere avantgarde, mens Kong Hans er en af de mest gennemført franske restauranter, der giver den fuld gas med trøfler, foie gras, peberbøffer og flambering ved bordene. Nej, der er ikke nogen linje i, hvem der er blevet tildelt stjerner.«

Skal der mere til for at få en stjerne i Danmark end f.eks. i Frankrig og Spanien?

»Ubetinget ja. Men det er ikke så mærkeligt. Michelin er oprindelig et dækfirma, hvis erklærede mål er at hylde Frankrigs storhed. Så de er pr. definition chauvinister. Og skulle nogen være i tvivl så kan enhver opsøge et-stjernede restauranter i Frankrig. Det er ikke nogen stor oplevelse. Det er bare nemmere at få stjerner i Frankrig,« mener Lillelund, der slår fast, at dansk gastronomi har nået et ret højt niveau.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.