JP's madanmelder: En god aften for Danmark
Dejligt for dansk gastronomi og dansk turisme, at Danmark er blevet tildelt flere stjerner af Michelins restaurantguide, mener Niels Lillelund.
Danmark kan nu bryste sig at have to trestjernede Michelinrestauranter i form af Noma og Geranium i København. Derudover er såvel Sønderborg som Vejle blevet mere synlige på landkortet med tildelingen af en Michelinstjerne til såvel ”Syttende” på Hotel Alsik i Sønderborg som ”Lyst” i Vejle.
»Og det er alt sammen godt for Danmark, for dansk gastronomi og for dansk turisme,« lyder det fra Jyllands-Postens madanmelder Niels Lillelund, der betegner mandagens uddeling af nordiske Michelinstjerner i Stavanger som en »god aften« for Danmark.
»Man kan selvfølgelig sige, at Noma i forvejen var så hypede, at det nok ikke betyder det store for dem. Men generelt er det godt for gastronomien i Danmark, at der også falder stjerner andre steder end i København. Mens hele verden har hørt om ”Noma” før, så er der nok ikke så mange ude omkring, der har hørt om ”Syttende” i Sønderborg og ”Lyst” i Vejle.«
Niels Lillelund skynder sig dog at gøre opmærksom på, at Michelins restaurantguide er et kommercielt foretagende.
»Michelin repræsenterer ikke andet end sig selv. Guiden repræsenterer hverken retfærdighed, Gud eller Mette Frederiksen. Men alligevel er guiden vigtig for Danmark, fordi mange følger den. Derfor er det dejligt for Danmark, at flere af landets restauranter bliver tildelt stjerner. Ikke mindst er det bemærkelsesværdigt, at ”Syttende” i Sønderborg og ”Lyst” i Vejle nu også er kommet med. Det siger jeg ikke kun, fordi jeg arbejder på Jyllands-Posten, men også fordi man jo ikke skal særligt mange år tilbage, før Michelins bedømmere udelukkende koncentrerede sig om København.«
Niels Lillelund mener ikke, at der er nogen overraskelser i årets uddeling.
»Jeg vil ikke karakterisere det som en decideret overraskelse, at f.eks. Kong Hans Kælder lige i år skulle have to stjerner. Men generelt har bedømmerne haft de venlige briller på, hvilket formentlig skyldes, at vi har været igennem coronaperioden. Omvendt vil jeg sige, at det virker nærmest latterligt, at en restaurant som ”Mielcke & Hurtigkarl” på Frederiksberg ikke har fået nogen stjerner. De burde have fået to stjerner for længst - ligesom ”Jordnær” i Gentofte også burde have haft en stjerne mere, så de også kom op på tre. De står for en meget Michelinagtig og snorlige oplevelse,« mener Niels Lillelund.
Ser du nogen tendens, der kan aflæses af stjerneuddelingen?
»Overhovedet ikke. Noma bliver mere og mere avantgarde, mens Kong Hans er en af de mest gennemført franske restauranter, der giver den fuld gas med trøfler, foie gras, peberbøffer og flambering ved bordene. Nej, der er ikke nogen linje i, hvem der er blevet tildelt stjerner.«
Skal der mere til for at få en stjerne i Danmark end f.eks. i Frankrig og Spanien?
»Ubetinget ja. Men det er ikke så mærkeligt. Michelin er oprindelig et dækfirma, hvis erklærede mål er at hylde Frankrigs storhed. Så de er pr. definition chauvinister. Og skulle nogen være i tvivl så kan enhver opsøge et-stjernede restauranter i Frankrig. Det er ikke nogen stor oplevelse. Det er bare nemmere at få stjerner i Frankrig,« mener Lillelund, der slår fast, at dansk gastronomi har nået et ret højt niveau.