• For abonnenter

I kamp for Danmark – i kamp for et liv

Den 35-årige Niels Kristian Brinth var i 2006 en af de første danske soldater, der blev såret i Afghanistan. Forsvarsministeren stod ved hans sygeseng og lovede et job i Forsvaret indtil pensionen. Sådan kom det ikke til at gå.

Jyllands-Posten skrev en historie om Niels Kristian Brinth i 2010. Dengang var han forsyningshjælper på kasernen i Holstebro og kompagnichef i Hjemmeværnet. Den 1. august i år blev den 35-årige veteran invalidepensionist. Foto: Stine Bidstrup

På gårdspladsen på et husmandssted vest for Holstebro sidder en del af Danmarks bidrag til krigen i Afghanistan i sin kørestol og roder med en gammel traktor.

Den 35-årige Niels Kristian Brinth var en af de første danske soldater, der blev såret i Afghanistan, da hans pansrede køretøj den 2. december 2006 endte i et baghold. Det var den første dag i kampene om den såkaldte Green Zone, og Brinth sad i den forreste vogn af 53 på vej til Gerish, hvor 2.000 talibanere ifølge efterretningerne var ved at indtage byen. Han så ikke sprængladningen, som delte køretøjet i to. Nederste ryghvirvel blev revet fra hinanden, alle knogler i højre fod blev knust, og han havde andengradsforbrændinger på en tredjedel af kroppen. I helikopteren på vej til felthospitalet kollapsede den ene lunge.

Denne varme sensommerformiddag knap 15 år senere viser han rundt på sit landsted med udsigt over stubmarker og læhegn. Der er langt herfra til livet som kampsoldat i Afghanistan, hvor opgaven var at provokere Taliban så meget, at de trak soldater ud i ørkenen for at kæmpe. 43 gange nedkaldte han granater over Talibans stillinger, og kikkerten var hans primære værktøj til at finde Taliban. I dag har han en kikkert liggende på husets badeværelse for at kunne se rådyrene nede på marken.

Her på husmandsstedet har Niels Kristian Brinth været alene det meste af tiden, siden han blev sygemeldt pga. PTSD for to og et halvt år siden. Den 1. august i år fik han tildelt

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.