Fyn gør klar til et opgør med statens affaldsplan

Fynske kommunerne vil have dispensation, så borgerne slipper for at sortere plast. KL kalder ideen »spændende«.

Artiklens øverste billede
Randers er en af de få kommuner, der lever op til ambitionerne om affaldssortering. Bl.a. fordi man centralt kan adskille plast fra det metal og glas, som det blandes med ude ved den enkelte husstand. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Alle 10 fynske kommuner vil have lov at opgive en helt afgørende del af den lovpligtige indsamling af affald, som et stort flertal i Folketinget vedtog sidste år – nemlig at borgerne skal sortere plast og drikkekartoner hjemme.

De fynske kommuner søger dispensation, så borgerne kan slippe for at sortere dette skrald og blot kaste det væk som restaffald. Affaldet skal i stedet sorteres af maskiner på et centralt anlæg.

Det er sindssygt dyrt at køre rundt og indsamle affald på den måde, man har besluttet. Maskiner kan gøre det bedre og billigere.

Poul Juul Hansen, projektansvarlig, Odense Renovation

»Det er dyrt at køre rundt og indsamle affald på den måde, man har besluttet. Maskiner kan gøre det bedre og billigere. Alle 98 kommuner er i gang med at gøre det forkerte,« siger projektansvarlig Poul Juul Hansen, Odense Renovation, der mener, at plastsortering hos borgerne er en dårlig idé.

Borgmester Søren Steen Andersen (V) fra Assens er enig:

»Undersøgelser fra både Skandinavien og Holland viser, at den model, vi vil indføre, giver mere miljø og mere genanvendelse for pengene. Derfor håber vi på en dispensation.«

Hovedformålet med affaldsplanen er at gøre affaldssektoren CO2-neutral. Men det kræver store millioninvesteringer, som borgerne skal betale.

I Randers frygter Allan Asp Poulsen, sektionsleder i Affald og Genbrug, at en investering på op mod 40 mio kr. frem mod 2024 kan være overflødig, hvis det viser sig, at den fynske model er mest effektiv.

Ifølge professor Henrik Wenzel, Syddansk Universitet, har maskiner nogle fortrin:

»Borgerne er bare ikke nær så gode til at sortere affaldet, som maskiner og robotter er. Derfor kan man ved at bruge et centralt anlæg sortere tre-fire gange så meget plast fra for den halve pris,« siger han.

Mens Birgit S. Hansen (S), borgmester i Frederikshavn og formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg, betegner ideen som »spændende«, så understreger miljøminister Lea Wermelin, at »hvis teknologiske løsninger kan gøre det lige så godt og med lige så høj kvalitet, så står aftalen ikke i vejen for det. Tværtimod.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.