Evakuerede ankommet til Sandholm - skal sove og i karantæne

84 personer landede torsdag i Kastrup Lufthavn efter at være blevet evakueret ud af Afghanistan. Nu er de overladt til Røde Kors, som har indkvarteret dem på Center Sandholm.

Artiklens øverste billede
De evakuerede personer ankom torsdag morgen til Kastrup Lufthavn og blev herefter kørt i bus til Center Sandholm. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

De evakuerede afghanere, der tidligere torsdag landede i Kastrup Lufthavn, er nu faldet til på Center Sandholm nord for København. Det fortæller generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl, til Jyllands-Posten.

»Vi har registreret folk, og så har vi tildelt dem nogle værelser, så de kan komme til at sove.«

De evakuerede afghanere har ikke lovligt opholdsgrundlag i Danmark endnu. Det skyldes, at den lovgivning, der skal sikre dem en særlig toårig opholdstilladelse endnu ikke er blevet stemt igennem i Folketinget. Derfor er de indtil videre blevet overladt til Røde Kors’ asylcenter i Sandholm lejren. Røde Kors og Udlændingestyrelsen er stadig ved at danne sig et overblik over de ankomne, og ingen af de to kan fortælle om køns- og aldersfordelingen på de evakuerede endnu.

Anders Ladekarl siger til Jyllands-Posten, at de ankomne er trætte efter en lang tur, og er bekymret for deres familier hjemme i Afghanistan. Nu lader man dem i første omgang få noget søvn, men herefter vil man begynde arbejdet med at lære dem bedre at kende.

»Nu er de i corona-karantæne i de næste fire dage. I den periode begynder vi at finde ud af lidt mere om dem: Hvad er deres sundhedsstatus? Er der nogen, der har behov for at komme på vores klinik? Er der nogen, der har behov for at tale med en psykolog? Hvordan har børnene det?«

Når corona-karantænen er slut og indtil det juridiske opholdsgrundlag er på plads, så vil de evakuerede blive introduceret til, hvad Anders Ladekarl kalder for en »almindelig centertilværelse«.

»Det betyder, at børnene kan komme i vuggestue og børnehave eller bliver kørt i skole, og at forældrene kan komme i gang med noget aktivering og lære dansk. Det gør vi så længe, de skal være her«, uddyber han.

Anders Ladekarl håber, at politikerne hurtigst muligt sikrer de evakuerede deres opholdstilladelse, så de kan komme ud og være en del af det normale samfund. Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye fortalte tidligere på dagen til Jyllands-Posten, at regeringen vil fremsætte lovforslaget ved først kommende lejlighed efter Folketingets åbning i oktober.

Der var i alt 84 passagerer om bord på det fly, der landede i Kastrup torsdag morgen. Jyllands-Posten har ikke kunnet få oplyst hvor mange heraf, der var danske statsborgere, og hvor mange, der er overgivet til Dansk Røde Kors.


Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.