Folketinget har indgået en aftale om tolke i Afghanistan

Der er blevet indgået en aftale om at tage tolke hjem fra Afghanistan.

Artiklens øverste billede
Partierne mødtes først tidligere på dagen og så om aftenen for at drøfte aftalen om tolkene i Afghanistan. Nu er der en aftale på plads. Foto: Martin Sylvest /Ritzau Scanpix.

Et flertal har indgået en aftale om at evakuere afghanske ansatte på den danske ambassade i Kabul og afghanere, der har arbejdet for den danske stat indenfor de seneste to år.

De får midlertidigt ophold i to år. Derefter kan de søge asyl på normale vilkår.

Det har et bredt flertal i Folketinget bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Kristendemokraterne og Alternativet aftalt onsdag aften.

Aftalepartierne mødtes kl. 20 for at forhandle aftalen på plads. En time senere kunne udenrigsminister Jeppe Kofod, forsvarsminister Trine Bramsen og aftalepartiernes ordførere præsentere en aftale.

45 lokalt ansatte har allerede søgt hjælp i Danmark. De vil komme til landet hurtigst muligt, og den nærmeste familie til de ansatte vil også blive tilbudt evakuering. Det gælder ægtefæller og børn under 18 år.

Ifølge aftalen skal der foretages en screening af afghanerne inden og efter de evakueres, siger udenrigsminister Jeppe Kofod på et pressemøde onsdag aften.

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet kan man læse den aftale, partierne er blevet enige om. Her fremgår det, at sikkerhedssituationen i Afghanistan er alvorlig.

»Taleban vinder frem, og udviklingen går hurtigere, end mange havde frygtet. Vi har et fælles ansvar for at hjælpe de afghanere, som nu er truede pga. deres tilknytning og bidrag til Danmarks engagement i Afghanistan,« står der.

Der er dog stadig flere ubesvarede spørgsmål, som vil blive besvaret i den kommende tid, forsikrer udenrigsministeren på pressemødet.

»Alt det praktiske vender vi tilbage til. Der kommer lovforslag, når folketinget åbner til oktober. Alle detaljer og praktiske forhold vil blive beskrevet der. Men vi starter evakueringen nu,« siger Jeppe Kofod ifølge DR.

I pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet siger forsvarsminister Trine Bramsen, at der er »afsat ekstra medarbejdere til at sikre hurtig afklaring både i Danmark og på jorden i Afghanistan«:

»Tolkeaftalen er etableret til de tolke og ansatte, der er konkret truet eller i fare som følge af samarbejdet med Danmark og ikke kan få hjælp af deres ansættelsesland. Ordningen er fortsat åben og ansøgninger behandles hurtigt. Jeg kan kun opfordre til, at man bruger den mulighed,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen