Sygeplejerskernes udvidede strejke skal ramme hospitalerne der, hvor det gør ondt

Størstedelen af de 225 yderligere sygeplejersker, som Dansk Sygeplejeråd (DSR) strejkevarslede mandag, er specialuddannede anæstesisygeplejersker med opgaver i en lang række centrale forgreninger af hospitalerne. Træder strejkeudvidelsen i kraft, vil det lamme hospitalsvæsenet særligt i Nord- og Midtjylland, og det er også meningen, hvis ikke der kommer penge på bordet, lyder det fra sygeplejerskerne.

Artiklens øverste billede
Strejkende sygeplejersker holder demonstration for ligeløn på Christiansborg Slotsplads lørdag den 10. juli 2021. Sygeplejerstrejken har nu stået på i en måned uden en aftale. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Arbejdsgiverne og politikerne har siddet på hænderne indtil nu, og derfor må sygeplejerskerne øge presset.

Sådan lød det fra formand i Dansk Sygeplejeråd (DSR) Grete Christensen i en pressemeddelelse mandag, hvor den faglige organisation meddelte, at man vil udvide den igangværende sygeplejestrejke med yderligere 225 sygeplejersker med virkning fra den 17. august.

Dansk Sygeplejeråd meddelte sidste mandag, at man fra den 10. august vil udvide strejken med 702 sygeplejersker. Det er oveni de allerede 4.750 sygeplejersker, som har strejket i danske kommuner og regioner siden den 19. juni.

Dermed vil der om en lille måned være tæt på 5.700 strejkende sygeplejersker, hvis ikke Danske Regioner, Kommunernes Landsforening og Dansk Sygeplejeråd når til enighed om en aftale inden da.

»Det er jo vores mål at motivere arbejdsgiverne til at komme til forhandlingsbordet med flere penge til sygeplejerskerne og at få politikerne på Christiansborg til at levere de nødvendige rammer, der skal til for at give sygeplejerskerne håndfaste løfter om, at nu slutter mange års lønefterslæb,« udtaler Grete Christensen i pressemeddelelsen.

I pressemeddelelsen fremhæver Grete Christensen, at der er tale om et strategisk udtag, der skal »gøre ondt« for arbejdsgiverne fra uge 33, netop når aktiviteten på sygehusene genoptages efter sommerferien.

»Selvom vi udtager et mindre antal sygeplejersker denne gang, så vil det gøre ondt. Det træder i kraft, når afdelingerne er i gang igen efter sommerferien og normalt øger antallet af aktiviteter,« siger formand Grete Christensen.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra interesse- og arbejdsgiverorganisationen Danske Regioner om de nyvarslede strejker, men organisationen kalder på Twitter situationen for ærgerlig.

»Sygeplejerskerne udvider konflikten igen. Det er ærgerligt, og vi følger situationen tæt. Regionerne overvåger nøje konsekvenserne, alle livsvigtige opgaver løses og alle berørte patienter får direkte besked, - ligesom det udvidede frie sygehusvalg også gælder«, skriver Danske Regioner.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Det er særligt sygeplejersker med ansvar for planlagt kirurgi og anæstesi på nord- og midtjyske hospitaler, som strejkeudtages i denne omgang.

I Region Nordjylland kommer de nyvarslede strejker ifølge DSR til at betyde, at der stort set lukkes for al planlagt kirurgi i Nordjylland, fordi Aalborg Universitetshospital i forvejen er på kritisk besætningsniveau på grund af strejken.

»Vi kan ikke komme længere ned i aktivitet. Gør vi det, og skal udsætte flere operationer, så begynder vi at skulle snakke om at reducere på afdelingerne for kræftkirugi og hjertekirugi. Det gør vi jo ikke, fordi det er en del af nødberedskabet«, siger Kim Mikkelsen, der er sygeplejefaglig direktør på Aalborg Universitetshospital.

På Regionshospitalet Nordjylland i Hjørring er det 36 anæstesisygeplejersker, der mandag er udtaget til strejke, oplyser Charlotte Fuglesang, der er plejefaglig direktør på hospitalet. Anæstesisygeplejersker er specialuddannede sygeplejersker, som har en række specielle funktioner og rykker ud, hvis der er særligt kritiske situationer på hospitalerne, forklarer hun.

»Det er hele vores anæstesiområde i Hjørring, der er udtaget her, hvilket kommer til at få betydelige konsekvenser for os. Anæstesisygeplejerskerne har nogle centrale funktioner og opgaver i en lang række forgreninger af hospitalet, så det rammer os meget centralt,« siger hun.

I Region Midtjylland rammer strejkeudtaget bedøvelse, operation og intensivafdelinger i Horsens og Viborg. Der er udtaget omtrent 70 sygeplejersker på disse to hospitaler. Her vil konsekvensen være aflyste operationer og ambulante behandlinger efter sommerferien, siger 1.- kredsnæstformand for kreds Midtjylland hos DSR, Bente Rasmussen.

»Vi vil gerne have arbejdsgiverne til forhandlingsbordet, og derfor har vi lavet udtag, hvor det gør mest ondt på arbejdsgiverne. Ved at udtage til strejke i Horsens og Viborg lammer vi al planlagt kirurgi der overhovedet er. Det betyder, at alt, hvad der ikke er akut, livstruende eller på anden vis uopsætteligt, ikke kan udføres,«, siger Bente Rasmussen.

Strejkeudvidelsen den 17. august vil ifølge Dansk Sygeplejeråds oversigt desuden også ramme regionale arbejdspladser i Nyborg, Svendborg, Sønderborg, Næstved og Herlev. Disse strejkeudtagelser drejer sig også hovedsageligt om anæstesi- og bedøvelsesafsnit.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.