Henover sommeren 2021 bliver de fleste restriktioner såsom mundbind og coronapas udfaset – få det store overblik

Corona-epidemien er på tilbagetog – det samme er restriktionerne. Fra den 11. juni 2021 vil restriktionerne i etaper blive udfaset. Det har regeringen har sammen med alle Folketingets partier – undtaget Nye Borgerlige – indgået en genåbnings-aftale om. Det kommer det til at betyde for dig.

Artiklens øverste billede
Folketingets partier blev natten til torsdag enig om en genåbningsaftale. Det indebærer, at danskerne vil blive underlagt langt færre coronarestriktioner.

Sommeren er over os, og om få uger går skoleeleverne på sommerferie. Onsdag vurderede SSI, at det vil betyde, at de daglige smittetal vil toppe i slutningen af juni og herefter falde kraftigt. Det er positive nyheder, som Folketingets partier tog bestik af, da de onsdag aften og natten til torsdag forhandlede om en genåbningsaftale.

Den landede kl. 04 og indebærer flere store forandringer og en plan for, hvornår restriktionerne skal ophøre.

Som udgangspunkt er alle restriktioner ophævet, når datoen hedder den 1. september – med undtagelse af coronapasset. Andre restriktioner udfases i etaper indtil da.

Lad os begynde med det mest omvæltende først.

Mundbind

Fra på mandag kan mundbind i vid udstrækning lægges i skabet. Krav om mundbind/visir ophæves den 14. juni på alle områder på nær i den kollektive trafik, hvor man ikke sidder ned.

At få mundbindet af danskernes ansigter var et stort ønske hos flere partier bl.a. DF og Liberal Alliance, men også Socialdemokratiet.

Ønsket fik særligt medvind, da Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, mandag udtalte, at kombinationen af andelen af vaccinerede og lave smitte- og indlæggelsestal gjorde det relevant at »diskutere, om vi f.eks. kan skrue ned for brugen af mundbind, restriktioner og brug af coronapas«.


Coronapas – holdbarhed af test

Et andet stort ønske fra flere partier var at få udfaset coronapasset. Det kommer dog til at ske langsommere, end flere partier formentligt bryder sig om. Kompromiset for at få udfaset mundbindet blev, at coronapasset består i nogle måneder endnu.

Til gengæld har man øget holdbarheden på en pcr-test. Den er nu gyldig i 96 timer (i dag 72 timer). Det kræver dog nye tekniske indretninger af coronapas-appen. Det, forventer man, kan være klar i slutningen af juni.

»Den fortsatte brug af coronapas indgår som en forudsætning for udfasning af kravet om mundbind/visir,« fremgår det af aftaleteksten.

Der påbegyndes dog en udfasning fra den 14. juni begyndende med, at kravet om coronapas ved besøg på biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter (ikke idræt) og Folkeuniversitetet og aftenskoler ophæves.

Fra den 1. august ophæves kravet om coronapas for spillesteder, teatre, biografer med færre end 500 tilskuere m.v., museer m.v., forlystelsesparker, zoo m.v., indendørs idrætsaktiviteter, markeder, messer og dyrskuer (omfattet af ordningen for større forsamlinger), konferencer og møder (omfattet af ordningen for større forsamlinger), udendørs idrætsarrangementer (herunder fodboldkampe), udendørs motionsevents (omfattet af ordningen for større forsamlinger), udendørs arrangementer med siddende publikum med under 2.000 tilskuere.

Fitnesscentre overgår til en daglig stikprøve kontrol med coronapas.

Fra den 1. september ophæves kravet om coronapas for serveringssteder m.v., fitness, udendørs, stående arrangementer (festivaler m.v.), sommerlejre, spejderlejre, stævner m.v. (omfattet af ordningen for større forsamlinger), indendørs arrangementer med siddende publikum (omfattet af ordningen for større forsamlinger), legelande, badelande m.v., liberale serviceerhverv med tæt fysisk kontakt.

Fra den 1. oktober ophæves kravet om coronapas for natklubber m.v., indendørs, stående arrangementer (omfattet af ordningen for større forsamlinger), udendørs arrangementer med siddende publikum med over 2.000 tilskuere (omfattet af ordningen for større forsamlinger).


Afholdelse af større forsamlinger og arrangementer

Det lille indendørs forsamlingsforbud hæves pr. 1. juli til 250 personer.

For store udendørs arrangementer med siddende publikum ophæves afstandskrav og krav om sektionering pr. 1. august 2021, i den udstrækning der er faste pladser og registrering af deltagere med henblik på at sikre muligheden for effektiv smitteopsporing.

For arrangementer med mindre end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil den 1. august 2021. For arrangementer med flere end 2.000 tilskuere vil der være krav om coronapas indtil 1. oktober 2021.

Og så er der lavet en aftale om, at antallet af tilskuere til EM-kampene i Parken kan øges til 25.000 tilskuere.

DBU bliver bedt om at undersøge muligheden for, hvor hurtigt det i så fald kan ske.


Udvidet åbningstid på serveringssteder

Fra den 11. juni får serveringssteder mulighed for at holde åbent til kl. 24. Derudover åbnes der for, at der kan sælges alkohol i hele åbningstiden – også i detailhandlen.

Der bliver også ændret i afstandskravet, der ophæves, hvor gæsterne i det væsentlige sidder ned.

Dette var endnu et af de store ønsker fra flere partier, bl.a. fra Venstre.

Særligt det kommende EM satte skub i partiernes ønske om at forlænge åbningstiderne. Forestillingen om, at danskerne skulle sidde tørstige på barerne efter kl. 22 og endnu værre blive smidt ud, før en kamp er færdig, gav anledning til debat.

Andre centrale punkter

Fra mandag kan dagtilbud, grundskoler, herunder sfo, klubtilbud, efterskoler m.v., samt ungdoms- og voksenuddannelser samt de videregående uddannelser m.v. vende tilbage til en normal hverdag. Der er dog fortsat en kraftig opfordring til, at børn i grundskolen bliver testet to gange om ugen frem til og med september 2021.

  • Der er enighed om, at der skal indføres en dokumentationsordning for undtagelse for test og dermed kravet om coronapas. »Ordningen skal implementeres hurtigst muligt i juni måned for at sikre en mere hensigtsmæssig kontrol for både de undtagne borgere samt for erhvervs- og kulturliv,« fremgår det af aftaleteksten.
  • Partierne er enige om, at spørgsmålet om indrejse for turister skal afklares senest den 16. juni 2021.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.