»Det er en ren krudttønde«: Naturen er tør og letantændelig flere steder
De forgangne uger har budt på flere natur- og skovbrande. Vi skal formentlig om på den anden side af bededagsferien, før vegetationen kan blive skyllet igennem. Giv agt indtil da, lyder opfordringen fra Danske Beredskaber.
Hvis bededagsferien skal tilbringes i naturen eller haven, er det godt at have øjnene med sig.
Flere steder i landet er brandfaren nemlig til at tage og føle på. Det gælder bl.a. i Kronjylland, hvor flere plantageområder så som Viborg Plantage er »knastørre«. Det konstaterer skovfoged i Naturstyrelsen Kronjylland, Eigil Møller.
»Det er en ren krudttønde,« siger han, der ikke kan huske, hvornår det sidst har regnet nævneværdigt.
Der skal ikke ret meget til for at antænde de tørre blade og kviste skovbunden i nåletræsområderne samt lyngen og græsserne på hedearealerne, understreger Eigil Møller.
Derfor håber han, at hundeluftere og andre naturbrugerne vil være forsigtige med åben ild og selvsagt undlade at smide cigaretskodder fra sig.
Hav øjnene med
Hos Naturstyrelsen Trekantsområdet er meldingen fra skovrider Inken Breum Larsen den samme. Mens almindeligt græs på enge og overdrev ikke brænder så let, er der endog meget tørt på heden og i plantagerne.
Tidligere på måneden opstod en stor naturbrand ved Randbøl Hede, da nogle vandrere ville varme sig en kop kaffe, og en gnist kom på afveje. Over 50 brandfolk måtte rykke ud til stedet. Og siden da har der ifølge Inken Breum Larsen ikke været noget nedbør at tale om.
Det er dog op til det lokale brandvæsen at vurdere, om der skal skrides ind med et decideret forbud mod åben ild i udsatte dele af landet.
Det mest markante eksempel i nyere tid var den ekstraordinært tørre sommer i 2018, hvor der blev indført forbud over hele landet. I visse kommuner blev det endda forbud at grille med kul i egen have. Alene juni bød på flere end 400 naturbrande den sommer.
På nuværende tidspunkt er der dog ingen konkrete overvejelser om at indføre restriktioner, som rækker ud over de almindeligt gældende regler, siger Bjarne Nigaard, sekretariatschef i Danske Beredskaber. Eksempelvis er der på øen Anholt og i en del skove forbud mod brug af åben ild året rundt.
Sæsonen for naturbrande varer fra april til september. I år har forårsmåneden været tør og blæsende, og brandrisikoen dermed mere udkrystalliseret end i fugtigere år, konstaterer sekretariatschefen.
I tætbevoksede plantager når vandet fra en almindelig regnbyge ikke nødvendigvis helt ned og gennemvæde skovbunden. Dertil kommer, at væksten endnu er på et tidligt stadie. Planter og buske har ikke nødvendigvis suget væske op grene og stængler og står tørre hen. Så man skal have den sunde fornuft med sig, når man går udendørs.
»Corona har lært os mange ting. Det at holde afstand er til at forstå og gælder sådan set også ved brandfare. Der skal være afstand fra havegrillen til naboens bøgehæk, og snobrød på bålpladsen ude i naturen skal foregå i god afstand til vegetation. Og når man er færdig, skal man hælde vand på og sørge for, at der er ordentligt slukket,« siger Bjarne Nigaard.
I 2019 udviklede DMI til Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber og KL et brandfareindeks, der fem døgn frem vurderer risikoen for antændelse på baggrund af flere forskellige parametre. Såsom temperatur, vind og jordbundsforhold.
På nuværende tidspunkt viser indekset en »moderat« eller »lav« risiko indtil søndag - med undtagelse af afgrænsede områder i Nordjylland, hvor risikoen aktuelt vurderes som »høj«.
Der er dog tale om en prognose. Et øjebliksbillede, som er brugbart, men som kan ændre sig fra dag til dag sammen med vejrudsigten og andre forhold. Det understreger både Bjarne Nigaard og Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert ved Beredskabsstyrelsen.
»Ud fra brandfareindekset er vi ikke oppe i høj eller meget høj brandfare, men hvis man skal grille, bruge ukrudtsbrænderen eller ud i naturen og lave bål, så skal man være særligt opmærksom,« siger Mads Dalgaard.
»I sidste og forrige uge var der faktisk forholdsvist mange naturbrande.«
Muligt vejrskifte på vej
Tilbage på den kronjyske hede venter Eigil Møller på en periode med regn, der trænger ordentligt ind - modsat de periodiske overfladiske småbyger, der borttørres af sol og vind og ikke hjælper en pind.
Måske er der godt nyt at hente hos DMI. Herfra var der egentlig lovet nedbør allerede torsdag. Men i skrivende stund er problemet, at regnen fra skyerne fordamper, inden dråberne rammer jorden.
Vagtchef Frank Nielsen kan imidlertid se mulige byger til den sydvestlige del af landet lørdag i krystalkuglen. Om aftenen og natten til søndag ser bygerne ud til at flytte sig mod nordøst og ned over nogle af øerne. Hvor meget det batter for naturen i bred forstand, tør Frank Nielsen ikke sige, men der er da udsigt til mere fugt.
Den store forandring kommer - måske - tirsdag. Her ser et »rigtig solidt lavtryk« til at komme med udbredt regn og nogen blæst. Med forbehold for lokale forskelle, er der chance for nogle millimeter regn til de fleste fra tirsdag og ugen ud.
Det er næsten lidt efterårsagtigt vejr, siger vagtchefen.
»Temperaturerne er heller ikke fantastiske, men der skal nok komme noget vand. Det markerer muligvis et vejrskifte.«