Handlingsplan til at forebygge vold på psykiatriske bosteder har ikke forbedret sikkerheden for ansatte og beboere
Socialministeren erkender, at en plan mod vold på psykiatriske bosteder ikke har virket efter hensigten.
Stik imod hensigten med en handlingsplan til 400 mio. kr. er det ikke blevet mere sikkert at være ansat eller at bo på et af landets psykiatriske bosteder.
Sådan er vurderingen fra aktører på området og uafhængige eksperter efter drabet på en ansat på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle i Vestsjælland den 30. december – det sjette knivoffer på et psykiatrisk bosted siden 2012.
Handlingsplanen blev søsat i 2017 efter et drab på en ansat på et bosted i Roskilde året før og skulle forebygge vold. Men planen har ikke virket, lyder dommen i dag.
»Det er ikke blevet mere sikkert, tværtimod. Det viser både tal og undersøgelser. Volden på bosteder er tiltaget,« siger Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og tidligere ledende overlæge i psykiatrien i Region Hovedstaden.
Kommunerne har ansvaret for en del af landets psykiatriske bosteder, og Ulrik Wilbek (V), formand for kommuneforeningen KL’s socialudvalg og borgmester i Viborg, deler bekymringen.
»Sikkerheden er ikke blevet meget bedre, og det afgørende er, at beboere og medarbejdere er trygge,« siger han.
Ulrik Wilbek peger i lighed med andre aktører på området på, at der bl.a. mangler ressourcer og de rigtige kompetencer på de socialpsykiatriske bosteder, og at det psykiatriske behandlingssystem ligeledes er nødlidende og udskriver beboere til ophold på bosteder, selv om de ikke er klar til udskrivning.
Trods den fire år gamle handlingsplan har psykiatriske bosteder fortsat problemer med mangelfulde risikovurderinger af beboere, mangelfuld instruktion af ansatte, mangelfuld registrering af vold og trusler, alenearbejde og alarmeringssystemer. Det viser Jyllands-Postens gennemgang af afgørelser, hvor Arbejdstilsynet i 2020 udstedte bl.a påbud til psykiatriske bosteder for vold, trusler m.v.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag vil med en ny 10-årig psykiatriplan give både behandlings- og socialpsykiatrien et løft og lave »grundlæggende ændringer«, for området har været »underprioriteret i for mange år«.
»Der er sat gode ting i værk, men vi må erkende, at det ikke har været tilstrækkeligt – det har ikke været godt nok,« siger hun.