Nye regler skaber forvirring ved de danske grænser – flere hundrede personer er blevet afvist

Flere hundrede personer er blevet afvist ved de danske grænser, siden nye, skrappe indrejserestriktioner trådte i kraft.

Artiklens øverste billede
Politiet i Sønderjylland har indsat ekstra mandskab for at håndhæve de nye indrejserestriktioner. Arkivfoto: Anders Brohus

De skærpede indrejserestriktioner, som trådte i kraft i weekenden, volder en del problemer ved de danske grænser, hvor politiet har afvist flere hundrede personer, der ville rejse ind i Danmark.

Alene ved den danske-tyske grænse i Sønderjylland er 595 personer blevet nægtet indrejse det seneste døgn. Derudover er over 100 personer blevet afvist i Rødbyhavn og Gedser, oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mandag formiddag.

»Der har været ekstra tryk på, fordi folk ikke har vænnet sig til de nye rejserestriktioner og krav endnu. Hver gang reglerne bliver ændret, ser vi, at det lige skal bundfælde sig hos de rejsende,« siger politiinspektør Brian Fussing, som er chef for Udlændingekontrolafdeling Vest ved Syd- og Sønderjyllands Politi.

De nye indrejserestriktioner trådte i kraft lørdag kl. 17 efter knap et døgns varsel. Og langtfra alle rejsende har forstået ændringerne.

Selv om man som udlænding har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark – f.eks. hvis man skal på arbejde – skal man stadig kunne fremvise en negativ coronatest, som er maksimalt 24 timer gammel.

Der gælder dog særlige regler for folk, der bor i grænselandet. Her må en negativ coronatest være op til en uge gammel, hvis man har et anerkendelsesværdigt formål i Danmark.

Ud over testkravet er listen over anerkendelsesværdige formål blevet snævret ind. Nu er det ikke længere muligt for udlændinge at rejse ind i Danmark, hvis de er studerende, skal til forretningsmøde, jobsamtale, i uddannelsespraktik eller på højskole.

Au pair-ansatte må heller ikke komme ind i landet, ligesom udlændinge med sommerhus eller bådplads i Danmark bliver afvist.

For at håndhæve de nye regler har Syd- og Sønderjyllands Politi indsat ekstra mandskab og intensiveret stikprøvekontrollerne ved grænseovergangene. Arbejdet forløber roligt, oplyser Brian Fussing.

»Generelt har folk stor forståelse for, at der er indført nye restriktioner af hensyn til folkesundheden, men der også enkelte, som er frustrerede. Dem forsøger vi at vejlede efter bedste evne,« siger han.

Region Syddanmark opfordrer pendlere og rejsende syd for grænsen til at blive testet i Falcks testcenter i Handewitt, hvor man kan få foretaget en lyntest for 299 kr. Opdatering: Testen bliver nu gratis for pendlere.

Overraskede svenskere

De nye krav har også voldt problemer i Øresundsregionen, hvor tusindvis af pendlere normalt krydser sundet hver dag. Ved Øresundsbroen og i togtrafikken fra Sverige var omkring 120 personer mandag midt på dagen blevet nægtet indrejse pga. manglende coronatest. Dertil kom 80-90 afvisninger hen over weekenden, oplyser Københavns Politi.

Det er primært svenskere fra Øresundsregionen, som bliver afvist.

»Det virker, som om man ikke helt har forstået reglerne i Sverige,« siger Morten Juel Hansen, vicepolitiinspektør og operativ chef ved politiet i Københavns Lufthavn.

Han opfordrer alle rejsende til at sætte sig ind i de nye regler på hjemmesiden coronasmitte.dk.

Danskere skal omlægge hjemrejse

Danske statsborgere kan altid vende hjem til Danmark. Og så alligevel ikke.

Nogle uheldige danskere risikerer nemlig at strande – eller i hvert fald få en mere besværlig hjemrejse – på grund af den nye regel om, at alle flypassagerer skal fremvise en negativ coronatest, før flyselskaberne må tage dem med til danske lufthavne.

Kravet omfatter også danske statsborgere, og testen må højst være et døgn gammel. Men flere steder er det ikke muligt at få taget en lyntest i lufthavnen.

Derfor må nogle danskere omlægge deres rejse:

»En mulig løsning er at rejse via en anden lufthavn – altså lave en mellemlanding et sted, hvor man kan få foretaget en quicktest. For forbuddet betyder, at man simpelthen ikke kommer om bord på et fly mod Danmark, hvis man ikke kan fremvise en negativ test,« siger Erik Brøgger Rasmussen, direktør hos Udenrigsministeriets Borgerservice.

Udenrigsministeriet har længe frarådet alle ikkenødvendige rejser, så antallet af danskere i udlandet er markant lavere end normalt. Men Borgerservice får alligevel mange henvendelser fra danskere ude i verden.

Lige nu forsøger Borgerservice at få et overblik over, hvilke lufthavne der tilbyder test, men billedet ændrer sig løbende, forklarer Erik Brøgger Rasmussen.

»Vi har fanget, at nogen bliver ramt af det her. Særligt de steder, hvor det er helt umuligt at få en test. Vi overvejer, hvad vi kan gøre, men der er altså ikke nogen løsning lige nu,« siger han.

Han opfordrer til at holde sig orienteret via den danske ambassade i det land, man befinder sig i.

Hvis man vender hjem i bil, opfordres man på det kraftigste til at køre direkte til nærmeste testcenter og blive testet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.