- For abonnenter
De ændrede Danmark
Jyllands-Posten har mødt 14 af de kvinder, som gik forrest i en ny dansk kvindebevægelse. På fire måneder satte de hver især gang i en samfundsforandring, som kun lige er begyndt.
Dagen før showet kom tv-vært Sofie Linde i tvivl. Talen var skrevet for længst. Men havde hun modet til at holde den? Hun ringede til sin far for at få et råd.
»Når man står i en position, hvor man reelt har muligheden for at ændre noget til det bedre – så har man en forpligtigelse,« har hun senere gengivet hans svar i telefonen den 25. august.
Dagen efter tog Sofie Linde en fin kjole på og holdt sin tale. Ved Zulu Comedy Awards talte hun om forskellene på mænd og kvinder i Danmark. Om selv at være underbetalt i forhold til mænd i sin branche og om dengang, hun som 18-årig blev truet på Danmarks Radio til at give en ældre mand et blowjob. Hun sagde fra dengang. Nu gjorde hun det endnu højere.
Talen sikrede hende en plads i historiebøgerne, fordi den ændrede andre kvinder i Danmarks videre historie. Kjolen er overdraget til Nationalmuseet som et af de vigtigste klenodier fra 2020.
Men Lindes tale var bare første skvulp i en bølge af kvinder, som krævede forandring.
De var mange, som fulgte trop. Branche for branche og ikke mindst i dansk politik tog enkelte kvinder et ekstraordinært ansvar og stillede sig forrest i en kamp for forandring.
Således blev 2020 det år, hvor seksuelle krænkelser og sexisme i løbet af få måneder blev anerkendt som et omfattende samfundsproblem. Flere magtfulde mænd drog konsekvenserne, arbejdsmarkedets parter arbejder på en omfattende trepartsaftale, der skal ændre arbejdsmarkedet, og der er en lovbestemt whistleblowerordning på vej, som skal modgå tavshed og tabuer.
Jyllands-Posten har mødt og fotograferet 14 af de kvinder, som gik forrest i en ny dansk kvindebevægelse. På fire måneder satte de hver især gang i en samfundsforandring, som kun lige er begyndt. Mange af dem har følt sig alene undervejs, og de er blevet mødt af meget kritik. Men hvad enten man er enig eller ej, så står kvindebillederne i sammenhæng som et monument over, hvad enkelte