- For abonnenter
Minkavlere om Fødevarestyrelsen: »Jeg er nået til det stadie, hvor jeg bare er virkelig vred«
Fødevarestyrelsen meddelte onsdag, at man internt i styrelsen hele tiden var bekendt med det manglende lovgrundlag for at kræve samtlige danske mink aflivet. Beskeden vækker harme hos danske minkfarmere.
Ifølge regeringen blev man først i weekenden klar over, at kravet om at aflivning af samtlige danske mink ikke var udstukket med lovhjemmel.
For mens det var lovligt at kræve mink på smittede besætninger og nabobesætninger op til 7,8 km væk aflivet, var der ikke hjemmel til at udstikke samme krav til andre minkfarme, der ikke har smittede mink.
Man kan jo selv se i mailen, at der på intet tidspunkt var tale om en frivillig opfordring, men et krav.
Derfor vakte det opsigt, da Fødevarestyrelsen onsdag i udtalelser til flere medier meddelte, at man internt i styrelsen hele tiden har været bekendt med det manglende lovgrundlag, og at der derfor skulle været tale om frivillige opfordringer til aflivning, når det gjaldt kommunikationen til raske minkfarme udenfor de såkaldte »sikkerhedszoner«.
»I de skriftlige instrukser, vi gav medarbejderne, som skulle kontakte minkavlerne uden for zonerne, fremgår det tydeligt, at det er frivilligt, om avleren vil begynde at aflive og pelse sine dyr samt lade en myndighedsperson komme ind på besætningen. Så på de indre linjer har kommunikationen været helt klar,« udtalte Fødevarestyrelsen.
Udadtil har beskeden dog ikke været helt så klar, lyder det fra en række minkavlere.
Anders Bergstedt fra Fyn er blandt de avlere, der ligger »udenfor zonen«. Han blev i sidste