Politisk alliance udenom Frank Jensen kræver uafhængig granskning af alle sager

Partierne på Rådhuset kræver nu en uafhængig undersøgelse af Frank Jensen. Samtidig mener partierne, at overborgmesteren bør søge orlov, imens undersøgelsen pågår.

Artiklens øverste billede
Efter et krisemøde søndag sagde Frank Jensen på et pressemøde undskyld til de kvinder, han har krænket. På mødet bakkede et stort flertal blandt partifællerne op om, at han kan fortsætte som overborgmester. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix)

Partier på rådhuset vil kulegrave anklagerne i mod overborgmester Frank Jensen. I en pressemeddelelse varsler partierne nu trods Frank Jensens interne støtte ved søndag aftens S-krisemødet en »undersøgelse af beskyldninger om grænseoverskridende adfærd«.

»Der er fremsat alvorlige anklager om grænseoverskridende adfærd overfor medarbejdere og folkevalgte i Københavns Kommune. Dem er vi nødt til at få undersøgt til bunds. Derfor ønsker Ø, V, RV, SF, Å, C, DF, frie Grønne og Løsgænger Kåre Traberg Smidt, at der laves en uafhængig advokatundersøgelse af de alvorlige anklager om gentagende grænseoverskridende adfærd fra overborgmesterens side,« lyder det i pressemeddelelsen.

Partierne ønsker, at undersøgelsen afdækker:

  • hvordan sagerne efter julefrokosten i Økonomiforvaltningen i 2011 blev håndteret.
  • hvordan sagen om grænseoverskridende adfærd over for en folkevalgt medlem af borgerrepræsentationen i 2017 blev håndteret.
  • om der er andre episoder, hvor ansatte eller folkevalgte i Københavns Kommune har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesteren. Undersøgelsen skal både afdække omfanget af sager, der måtte være blevet meldt til en overordnet, og give nuværende såvel som tidligere ansatte og folkevalgte mulighed for at stå frem, hvis de har oplevet grænseoverskridende adfærd fra overborgmesterens side. Undersøgelsen skal omfatte perioden 1. Januar 2010- i dag.

Endvidere lyder det, at undersøgelsen skal foregå hurtigt, uafhængigt og ikke referere til Frank Jensens egen forvaltning.

»Partierne ønsker, at den uafhængige undersøgelse lægges under økonomiudvalget og at det advokatfirma, der bestilles til at foretage undersøgelsen, refererer direkte til Økonomiudvalgets medlemmer. Partierne ønsker, at undersøgelsens kommisorium udarbejdes af Økonomiudvalget med juridisk bistand fra det udpegede advokatfirma, der skal forestå undersøgelsen. Partierne ønsker en grundig, men hurtig undersøgelse.«

»Partierne ønsker at give overborgmesteren mulighed for at svare på anklagerne og indkalder derfor til et ekstraordinært ØU møde, med deltagelse af partiledere der ikke sidder i Økonomiudvalget, så han kan få mulighed for at redegøre for sin oplevelse af episoderne.«

SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet i København opfordrer desuden Frank Jensen til at gå på orlov, mens der bliver foretaget en undersøgelse af de anklager om krænkelser, der er rejst mod ham.

Det er, både fordi sagen har en så alvorlig karakter og for at sikre, at eventuelle andre ofre føler, at de trygt kan stå frem med deres oplevelser, siger Karina Vestergaard Madsen, som er gruppeformand for Enhedslisten i Københavns Borgerrepræsentation til Ritzau.

Socialborgmester Mia Nyegaard fra Radikale Venstre pointerer, at det er normalt, når eksempelvis virksomheder håndterer den type sager, at hovedpersonen er sendt hjem.

»Vi kan ikke tvinge Frank Jensen til at tage orlov undr undersøgelsen, men det vil jeg kraftigt opfordre ham til at gøre,« siger Mia Nyegaard til ritzau.

Sisse Marie Welling (SF), sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, siger til TV 2:

»Når der rejses så alvorlige beskyldninger mod en medarbejder, er det normalt at vedkommende sendes hjem, indtil sagen er blevet undersøgt. Derfor opfordrer vi kraftigt Frank Jensen til at søge orlov.«

Jyllands-Posten forsøger at indhente en kommentar fra Socialdemokratiet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.