FN har kåret Billund som Danmarks første børnevenlige kommune
Billund forsøger at inddrage børn så vidt muligt - og det bliver nu anerkendt af Unicef.
Billund Kommune er kommet på verdenskortet. Ikke bare på grund af Lego, men helt aktuelt fordi FN's børneorganisation Unicef i dag har kåret Billund til Danmarks første børnevenlige by og kommune.
FN-organisationens kåring skal ses som en anerkendelse af Billunds indsats for at fremme børns rettigheder og sikre, at børn bliver hørt.
»Jeg har ventet i spænding på dette øjeblik, for selvfølgelig skal vi have børnevenlige byer i Danmark, og jeg er simpelthen så stolt og glad på hele FN's, UNICEFs og Billund Kommunes vegne. Byen har virkeligt kastet sig ind i at gøre endnu mere for kommunens børn, så det er så fortjent, at en by, der i forvejen har et kæmpe fokus på børn og som i snart 10 år har været Børnenes Hovedstad, bliver Danmarks første børnevenlige by. Især fordi det ikke er noget man som by eller kommune er, men fordi børnevenlig by og kommune er noget man tager med sig ind i fremtiden og bruger aktivt og konstant i sin indsats for kommunens børn,« siger Karen Hækkerup, generalsekretær i UNICEF i en pressemeddelelse.
»Jeg ser kåringen som en anerkendelse af den måde, vi arbejder på i Billund. Eksempelvis når vi skal gøre noget for trafiksikkerheden, så inddrager vi børn i planlægningen. Hvordan ser trafikforholdene ud fra børnenes side? Det kan ofte give andre løsninger end hvis det udelukkende stod til voksne beslutningstagere,« siger Ib Kristensen til jp.dk.
Hvad kan I bruge anerkendelsen til?
»For det første kan vi ranke ryggen og være stolte af det, vi allerede har gjort. Det er jo en cadeau til Billund at blive den første kommune i Danmark, som får sådan en anerkendelse. For det andet kan vi også bruge den til at bestyrke os i at fortsætte med børneinddragelse. Der er jo mange områder, man kan komme i tanke om. For eksempel ved byggerier af skoler og daginstitutioner,« siger Ib Kristensen.
Han nævneri den forbindelse, at Billund Kommune for et stykke tid siden inviterede 6-700 børn til at komme og se på en udstykning til et større boligbyggeri. På den måde fik børnene fra starten indflydelse på, hvodan byggeriet udviklede sig.
40 lande er i dag repræsenteret blandt UNICEFs Børnevenlige Byer og Kommuner. Siden 1996 har UNICEFs Børnevenlige Byer hjulpet byer, kommuner og større samfund over hele verden til at opfylde rettigheder for børn med afsæt i FN's Børnekonvention.