Næsten alle lønmodtagere vil få et forkert feriepengebeløb udbetalt

I »en lang række tilfælde« vil der blive udbetalt for lidt eller for meget i feriepenge, erkender Beskæftigelsesministeriet i et lovforslag, som er ved at blive hastet igennem.

Artiklens øverste billede
En sen nattestund i juni kom finansminister Nicolai Wammen (S) ud med et politisk flertal, der bl.a. havde aftalt at udbetale en del af danskernes indefrosne feriepenge. Nu viser det sig, at beløbene i stort omfang vil være forkerte. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mange danskere vil få et forkert beløb, hvis de vælger at få udbetalt de tre ugers feriepenge, som Folketinget vil frigive for at sætte gang i dansk økonomi.

Det fremgår af det lovforslag, som i disse dage er ved at blive hastet igennem i Folketinget, så pengene kan blive sendt afsted i oktober.

»Der forventes at blive udbetalt for meget i nogle situationer og for lidt i andre situationer,« skriver Beskæftigelsesministeriet og noterer, at det vil ske i »en lang række tilfælde«.

Vi kunne godt have taget hånd om alle de problemer – men så var udbetalingen sket senere.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Problemet skyldes, at arbejdsgiverne endnu ikke har indberettet, præcis hvor mange feriepenge den enkelte lønmodtager har til gode. Udbetalingen af feriepengene – 59 mia. kr. i alt – baserer sig derfor på skattemyndighedernes indkomstregister, og her er to store fejlkilder, forklarer Else Nyvang, kundedirektør i LD Fonde, der forvalter feriemidlerne.

»Det vil være næsten alle lønmodtagere, hvor vi ikke kan ramme rigtigt,« siger hun og tilføjer, at »det kan nemt blive nogle hundrede eller tusinde kroner i forskel«.

Fejlene sker, hvis man har holdt ferie med løn i perioden den 1. september 2019 til den 31. marts 2020. Når man holder ferie, optjener man ikke feriepenge, men det tager skatteregistret ikke højde for. Omvendt vil man få udbetalt for lidt, hvis man sparer op til pension og trækker det fra i skat.

Så mange feriepenge har du til gode

Din månedsløn før skat i hele kr.:
Programmering: Boy Repenning

For en person, der tjener 30.000 kr. om måneden, som opsparer 5 pct. i pension, og som har holdt fire ugers ferie, vil det udløse ca. 2.200 kr. for meget - svarende til knap 10 pct. mere end det korrekte beløb.

Ministeriets plan er at modregne forkerte beløb, når de sidste to ugers indefrosne feriepenge udbetales.

Som loven er nu, sker det først, når man pensioneres. Har man fået for lidt udbetalt, må man altså vente på det rette beløb. Har man fået for meget udbetalt, vil det enten blive modregnet senere eller i sidste ende opkrævet af Gældsstyrelsen.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard konstaterer, at »det er den bedst tænkelige model, der sikrer den hurtigst mulige udbetaling«:

»Vi kunne godt have taget hånd om alle de problemer – men så var udbetalingen sket senere,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.