Flertal i Randers Byråd kræver handling efter TV2-dokumentar

En TV2-dokumentar viser omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus og Randers. Politikere kræver derfor handling.

Et flertal i Randers Byråd kræver handling, efter at en TV2-dokumentar har vist ældre beboere udsat for omsorgssvigt på plejehjem i Aarhus og Randers.

Alle partier og lister i Randers Byråd - på nær Socialdemokratiet og De Konservative - er enige om forslaget, skriver partierne bag flertallet i en mail.

De er enige om, at der som minimum skal laves en ekstern uvildig undersøgelse af kommunens plejecentre - særligt Huset Nyvang, som ses i dokumentaren.

Her ses en demenssyg mand, der må vente i næsten ti timer på at få skiftet ble og bukser, som han har lavet afføring i. Personalet hjælper ham ikke, selv om han flere gange beder om det.

Undersøgelsen i Randers skal afdække, om forholdene for de ældre er værdige og dækkende for deres behov.

- Derudover skal undersøgelsen kigge ledelsen efter i sømmene og afdække, om de nødvendige kompetencer og ressourcer er til stede i forhold til at drive plejecenter efter Randers Kommunes omsorgs- og værdighedspolitik, skriver partierne.

TV2 viser torsdag dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden", som med skjulte optagelser afdækker forhold på to plejehjem i Aarhus og Randers.

Dokumentaren har ikke haft en nem vej til danskernes fjernsyn, da Aarhus Kommune i første omgang fik nedlagt midlertidigt forbud mod visning.

Det fik Ekstra Bladet til at offentliggøre video og billeder fra udsendelserne, og siden har kommunen droppet sagen. Derfor er den torsdag blevet vist.

Her ses blandt andet optagelser fra plejecentret Kongsgården i Aarhus, hvor 90-årige Else bliver hejst op i en sengelift, fordi hun skal lave afføring ud i en ble. Det sker, selv om hun flere gange klager over smerter.

Bag flertallet i Randers Byråd er Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Velfærdslisten og Beboerlisten, som sidder på 18 af byrådets 31 pladser.

Beslutningsforslaget kommer til afstemning på det næste byrådsmøde 7. september.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen