Unge skal forsvare, at de vil være lærer

Flere unge er optaget på lærer- og pædagoguddannelsen i provinsen, men det går igen tilbage i København.

Artiklens øverste billede
På Københavns Professionshøjskole er der i år 693 ledige pladser på læreruddannelsen og 628 på pædagoguddannelsen. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Lærer- og pædagogfagenes lave prestige kombineret med en ekstra hård konkurrence fra andre uddannelsesinstitutioner.

Det er ifølge rektor Stefan Hermann, Københavns Professionshøjskole, en væsentlig forklaring på, at der i år er blevet optaget færre unge på de to uddannelser i København. En udvikling i hovedstaden, der sker, på trods af at optaget i år generelt sætter rekord, og selv om der er optaget flere unge på lærer- og pædagoguddannelsen uden for København.

»Ikke prestigiøst«

»Folk ved godt, at det er et vigtigt arbejde. Men det er ikke prestigiøst og forbundet med autoritet, udvikling, god løn eller gode arbejdsvilkår. Derfor vælger mange unge dem fra,« siger Stefan Hermann. Han er også formand for rektorerne på landets professionshøjskoler.

Både Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen, og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kan genkende billedet af fagenes manglende prestige. Ifølge ministeren er problemet nok større for pædagogfaget end for lærerfaget.

»Jeg møder lidt for ofte studerende, der fortæller, at deres omgangskreds ikke forstår, at de læser på en professionshøjskole,« siger hun.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen