Rekordmange studerende bliver tilbudt en studieplads

Næsten 70.000 ansøgere får i år tilbudt en studieplads på en af landets videregående uddannelser. Det svarer til over 3.000 flere optagne end det hidtidige rekordår.

Artiklens øverste billede
81 procent af de ansøgere, som i år har søgt om plads på en videregående uddannelse, bliver optaget på deres førsteprioritet. Arkivfoto: Gregers Tycho

Rekordmange studerende får ved midnat besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse.

Det oplyser Uddannelses- og Forskningsministeriet.

I alt får 69.526 ansøgere natten til tirsdag tilbudt en studieplads på en af landets videregående uddannelser, hvilket svarer til 3.086 flere sammenlignet med det hidtidige rekordår 2016.

»Det er rigtigt glædeligt, at vi i år kan tilbyde en studieplads til rekordmange. Det er historisk mange, der her til efteråret skal starte på en uddannelse - især i lyset af coronasituationen. I det forår, vi har været igennem, er der mange, der har søgt mod en uddannelse,« siger Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister, til Jyllands-Posten.

Som følge af coronakrisen var det forventeligt, at flere studerende vil søge ind på en videregående uddannelse. Derfor har den danske regering og alle Folketingets partier i juni afsat penge til, at uddannelsesinstitutionerne kunne oprette 5.000 ekstra studiepladser i år og næste år.

Et tiltag, der ifølge ministeriet »allerede har givet pote«.

Ud af de 5.000 ekstra pladser blev 500 af dem oprettet indenfor velfærdsuddannelserne, der bl.a. dækker over pædagog, sygeplejerske og lærer. I alt har mere end hver femte ansøger i år fået tilbudt en plads på en videregående velfærdsuddannelse.

Bl.a. er antallet af optagne på pædagoguddannelsen steget for første gang i fire år. Ligesom antallet af studerende, der er blevet tilbudt en plads på sygeplejerskeuddannelsen, er steget for fjerde år i træk.

»Det betyder at hver femte, der begynder på en uddannelse, begynder på en af de store velfærdsuddannelser. Det er vigtigt, for vi får brug for dem,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Der vil dog stadig være masser af ledige pladser på både lærer- og pædagoguddannelsen.

Også de såkaldte STEM-uddannelser (Science, Technology, Engineering og Mathematics) har i år optaget flere nye studerende.

Helt præcist er 1.380 flere ansøgere i år blevet tilbudt studiestart på uddannelserne, hvilket svarer til en stigning på ni pct. sammenlignet med 2019.

»Det er positivt at de optagne fordeler sig på områder, hvor vi ved, at vores arbejdsmarked og vores velfærdssamfund kommer til at efterspørge dem. Der er en meget stor stigning blandt ingeniørerne og generelt på det tekniske område. Det er positivt for vores virksomheder, der har brug for dem, og fordi de kommer til at bidrage væsentligt til den grønne omstilling i de kommende år,« siger Ane Halsboe-Jørgensen.

I alt har 10.686 kvalificerede ansøgere ikke fået opfyldt deres ønske om en studieplads. Det kan ifølge ministeriet skyldes, at de studerende udelukkende har søgt om optagelse på én eller meget få uddannelser, hvor der har været et begrænset antal pladser.

Som noget nyt kan de studerende, der ikke har fået tilbudt studieplads, i år se frem til at blive kontaktet direkte af Studievalg Danmark indenfor de kommende uger.

Her vil de blive tilbudt vejledning om deres muligheder, idet der fortsat er ledige studiepladser på flere videregående uddannelser.

I alt har 94.604 ansøgere i år søgt om optag på en videregående uddannelse.

Omkring fire af fem ansøgere bliver optaget på deres førsteprioritet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.