Se listen: Her er Danmarks bedste badestrande

Især én landsdel topper listen og gør sig positiv bemærket på sit rene badevand.

Artiklens øverste billede
Det internationale Blå Flag er i år uddelt til 174 danske strande og 18 havne. Badepunkt-flaget hejses ved 39 badesteder, hvilket er en stigning fra de 14 flag, der blev uddelt i 2019. Arkivfoto

Sommeren ustadige vejr og begrænsede solstråler har ikke ligefrem lagt op til en dukkert ved de danske badestrande, men hvis man har lyst til en dukkert, er der rig mulighed for at gøre det i rent badevand ved de danske strande.

Det viser en ny liste udgivet af Friluftsrådet, der hvert år rangerer landets 25 bedste badesteder målt på vandets kvalitet.

Listen bliver lavet ud fra strande, der har det velkendte officielle Blå Flag eller Badepunkt-flaget, og generelt viser den, at danske strande har en høj kvalitet af badevand. Særligt én region gør sig dog særdeles positiv bemærket på den nye liste for i år.

Hele 23 ud af de 25 områder, som ligger helt i top på rådets liste, når det gælder rent badevand, befinder sig i Region Syddanmark. Mens ingen sjællandske eller nordjyske badestrande har sneget sig med på listen.

»Det er skønt at se, at det danske badevand generelt er rent og lever op til de høje krav, der er til Blå Flag eller Badepunkt-flaget. Det er svært at sige præcis, hvorfor Region Syddanmark klarer sig godt på listen. Det er typisk vejr og vind, som spiller ind og har indflydelse på badevandskvaliteten. F.eks. kan heftig regn give midlertidig forurening i et område, hvis kloakker løber over, og derfor kan gode vejrforhold også spille ind på, at Syddanmark har klaret sig godt,« siger Josephine Moe Christoffersen, der er konsulent hos Friluftsrådet til Jyllands-Posten.

Samtidig understreger hun, at badevandet på samtlige strande med de officelle flag er af høj kvalitet.

På stranden bliver der igennem hele badesæsonen løbende taget badevandsprøver. Badevandsprøverne bliver analyseret for e. coli og enterokokker, og Friluftsrådets liste er lavet ud fra hvilke strande, der samlet set scorer lavest på begge parametre.

Aabenraa Kommune er den kommune, som bliver nævnt flest gange på Friluftsrådets liste for i år. Hele fire badestrande i kommunen har så rent badevand, at de er placeret blandt de 25 bedste badestrande i Danmark. Også Nyborg Kommune og Svendborg Kommune er godt placeret på listen med hver tre badestande.

Hele 11 af de 25 bedste badestrande befinder sig på Fyn, mens otte af landets bedste strande er at finde i Sydjylland.

I alt kan 231 strande, havne og badesteder i Danmark hejse Blå Flag eller Badepunkt-flaget i år. Det betyder, at badegæsterne her kan finde rent badevand.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen