Markant flere svenskere dømt for voldtægt efter ny lov

75 pct. flere svenskere blev i 2019 dømt for voldtægt sammenlignet med 2017.

Artiklens øverste billede
Sverige ændrede i 2018 sin voldtægtslovgivning. Det har ifølge en ny pressemeddelelse resulteret i, at flere svenskere er blevet dømt for voldtægt. Arkivfoto

Skal den danske voldtægtslov ændres, så den baserer sig på samtykke fremfor frivillighed?

Det har den seneste tid været et omdiskuteret emne herhjemme, efter at Sverige for ca. to år siden ændrede sin voldtægtslov, så den tager udgangspunkt i et erklæret samtykke, hvor parterne eksplicit siger ja eller deltager aktivt i samlejet fremfor, at det er de omkringliggende omstændigheder, der indikerer, om parterne er interesserede.

Det tyder på, at lovændringerne har haft større indflydelse, end mange troede.

Stina Holmberg, forskningschef for Brå (Sveriges kriminalpræventive råd red.)

Nu viser en undersøgelse fra Sveriges svar på Det Kriminalpræventive Råd, Brå, at antallet af domfældelser for voldtægt i Sverige siden lovændringen er steget markant. Landet ændrede sin lovgivning i 2018, skriver Brå i en pressemeddelelse.

Ifølge meddelelsen blev der i 2017 afsagt 190 voldtægtsdomme i Sverige, men antallet af domme i 2019 lød på 333. Det vil sige en stigning på 75 pct.

»Det tyder på, at lovændringerne har haft større indflydelse, end mange troede. Vores gennemgang viser tydeligt, at nye typer af overgreb nu tiltales og fører til dom for voldtægt,« siger Stina Holmberg, forskningschef for Brå, ifølge pressemeddelelsen.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, hvordan den danske regering planlægger af ændre den danske lovgivning på området, så den ligesom den svenske voldtægtslovgivning baserer sig på samtykke. Flere eksperter har dog tidligere udtrykt bekymring for en sådan ændring.

»Hvis man laver en ren samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse, som mindretallet i Straffelovrådets betænkning lægger op til, så er det i udgangspunktet ensbetydende med, at man kriminaliserer sex. Samleje gøres som udgangspunkt til en kriminel aktivitet, som man så konkret kan legalisere med et samtykke,« udtalte Lasse Lund Madsen, professor på Aarhus Universitet og tidligere anklager samt konstitueret landsdommer til Jyllands-Posten i marts.

Ifølge en undersøgelse foretaget af Det Kriminalpræventive Råd blev flere end 6.700 kvinder i Danmark udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg forrige år.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen