• For abonnenter

»Besværet er det sjove for os«

Man behøver ikke at rejse til verdens ende for at finde eventyret. Eller friheden. Oplevelserne ligger på lur overalt. Også i Danmark, siger familien Beha Erichsen, der ligesom mange andre skulle have været sydpå i år. Men den plan spændte en hidsig virus ben for.

Det kræver mod at være Jonathan Livingston Havemåge, der tør flyve den modsatte vej af de andre, mener skipperen om bord på ”Wallenberg”, Mikkel Beha Erichsen.

Det dufter af havvand og varm kaffe. Vi er på vej op gennem et morgenfriskt Lillebælt. Klokken er lidt i syv på en skyfri mandag i juni, og Mikkel Beha Erichsen har allerede været i gang i et par timer. Nu står den solbrune kaptajn oppe i styrehuset i sine gamle gummistøvler og spejder ud gennem et af de åbne vinduer. Med en kop kaffe i den ene hånd og skibets ror i den anden.

I nat sov han og resten af familien i lystbådehavnen på Årø, der med sine 157 faste indbyggere hører til blandt de mindst befolkede øer i Danmark. I vintermånederne er her nogenlunde lige så livligt som i en forlystelsespark i regnvejr, men hvert år, når sommeren sætter ind, valfarter lystsejlere hertil i hobetal, og fastlandsfolket hopper begejstret om bord på den lille, blåhvide færge, der pendler frem og tilbage mellem kajen i Årøsund og lystbådehavnen på Årø.

I går var øen proppet med søndagsgæster, der havde forladt deres hjem for at ryste et par måneders isolationskuller af sig. Med kolde fadøl og pandestegte skrubber ad libitum hos Olaf på Aarøs Perle. Mikkel Beha Erichsen og familien sad længe i aftensolen og spiste med, inden de trak sig tilbage til kahytterne på ”Wallenberg”, det motordrevne svenske redningsskib, som de købte for tre år siden for at tage på langfart nordpå. Op langs de norske kyster og fjorde, videre forbi Nordkap, inden de ramte Svalbards sneklædte landskaber.

Vi har altid boet så billigt som muligt.

Mikkel Beha Erichsen, skipper og tv-vært

I år bliver familien ligesom resten af Danmark hjemme. Deres sejlskib ”Havana” ligger på land i den galiciske havneby La Coruña og venter på, at coronakrisen damper af, så der bliver ingen hvide sejl under optagelserne til de fem udsendelser, som TV 2 viser senere på sommeren for at minde danskerne om, hvor smukt et land de bor i, nu hvor de færreste skal sydpå.

»Der findes sgu ikke meget i denne verden, der er lige så vidunderligt som den danske sommer. Slet ikke når vejret er sådan her,« jubler Mikkel Beha Erichsen.

For både Mikkel Beha Erichsen og Marian Midé har det været vigtigt at skabe rum til frihed. En filosofi, de har givet videre til de tre sønner – storebror Emil Erichsen, Theis Erichsen (øverst) og Alfred Erichsen (nederst).

Det enkle og opmuntrende budskab er klart. Man behøver ikke at rejse til verdens ende for at samle eventyret op. Mindre kan også gøre det.

»Det ligger jo og venter på én overalt. Man skal bare åbne sine øjne,« siger kaptajnen og peger frem for sig.

Den pæneste vej

Vi glider gennem et glitrende Fænøsund. Til højre kan man skimte Hindsgavl Slots røde stenmure, og til venstre ligger Fænø og strutter af dansk sommer. Der er grønne træer og blåt vand, så langt øjet rækker. Et stykke derfra står en gråskægget mand i røde underbukser og drikker kaffe i stævnen på sin folkebåd, der ligger for anker ude i sundet. Bag ham lægger to kajakroere fra land, mens en flok unge fyre snupper sig en morgendukkert fra en af områdets badebroer. Det er kønt, som fynboerne siger, og hvis sceneriet var skitsen til et landskabsmaleri, ville man overveje at bede kunstneren om at skrue lidt ned for charmen.

»Man kan sejle både højre og venstre om Fænø. Vi tager turen højre om,« siger Mikkel Beha Erichsen gennem larmen fra de to Volvo Penta-motorer i maskinrummet under ham.

I fem udsendelser på TV 2 viser Mikkel Beha og familie, at Danmark er et smukt land at rejse i.

»Det er en lille omvej, men det er også den pæneste. Man skal altid huske at tage den pæneste vej. Det gør jeg også, når jeg kører rundt i landet og holder mine foredrag.«

Ved siden af ham sidder hustruen, Marian Midé, med strømpefødder oppe på instrumentbrættet. Iført en grøn fleece og et par gamle solbriller til at tage toppen af den skarpe morgensol. Bag dem står deres mellemste søn, Theis Erichsen, og betragter tavst trafikken af hvide sejl, der pløjer gennem sundet.

»Det ser helt tropisk ud,« siger han så.

Forældrene nikker indforstået.

Så dukker det yngste medlem af familien op i styrehuset.

»Godmorgen,« gaber Alfred Erichsen.

Frokosten består af smør-selv-rugbrød med leverpostej, spegepølse, dåsetun og mayonnaise på tube.

Han stiller en bakke med en stak daggamle franskbrødsskiver, en humpel skæreost og en termokande med nylavet kaffe, mens han kigger ud på den danske sommer, som flyder forbi på den anden side af vinduerne:

»Det er vist det, man kalder for en o.k. pæn morgen i Lillebælt, hva’?«

Jagten på frihed

De fleste af os drømmer om frihed. Det er det, tilværelsen handler om. At være fri. Men det er ikke let. Vi kæmper et helt liv med at finde frem til en mening med det hele. Nogle lykkes med opgaven, andre sejler på grund, og så er der dem, som først sent i livet opdager, at de skulle have grebet tingene anderledes an.

I løbet af det forsømte forår, som de fleste af os så småt begynder at lægge bag os, har mange mærket en ulmende trang til at lægge deres liv om. Eller i det mindste skrue på nogle af de knapper, der udgør det komplekse instrumentbræt i tilværelsens store maskinrum. Som filosoffen Svend Brinkmann sagde et par uger inde i den danske nedlukning, så er det ikke gratis at blive sendt hjem fra job og være sammen med sin familie. Den slags sætter tanker i gang.

Sådan er det. Kriser har det med at mane eftertanken frem i mennesker. Det er derfor, folk beslutter sig for at flyve til Spanien og gå Caminoen. Eller tage et halvt års orlov og drøne rundt på de europæiske landeveje i en lejet autocamper. For nogle er det nok med en pause fra hamsterhjulets kværnen, andre kommer forvandlet hjem, siger deres faste job op, sælger lejligheden og flytter på landet.

Elsker det besværlige liv

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.