Yogalærere vil være med i fase 3: »Man kommer jo med egen måtte, vanddunk og eget håndklæde«

Yogaundervisere har svært ved at forstå, at de er blevet placeret i kategorien fitness, som betyder, at de fleste først kan tilbyde timer fra august.

Artiklens øverste billede
Hvis man underviser i yoga, skal man ikke regne med at være tilbage på jobbet før tidligst i august. Men yoga bør ikke sidestilles med fitness, mener yogalærerne. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Det kræver et lokale og et toilet.

Sådan lyder det fra Trine Zafina Søndergaard, forkvinde for Dansk Yoga Forbund. Hun har svært ved at forstå, at yogacentre først står til at åbne i august samtidig med fitnesscentrene.

»Når man går til yoga, kommer man selv med alt udstyret: måtte, håndklæde, vanddunk. Man kan være klædt om hjemmefra og behøver ikke at gå i bad bagefter. Så når man ser på, hvad der ellers får lov at åbne, burde der være belæg for at drøfte en eller anden form for åbning af yogacentre,« siger hun, der heller ikke mener, at afstandskravene vil være noget problem at overholde.

Trine Zafina Søndergaard peger på, at de små yogacentre er havnet i kategori med fitnesscentre, fordi de er kommercielle. Underviser man yoga i foreningsregi og på aftenskole, kan man til gengæld få lov at åbne som en del af fase 3 fra 8. juni.

»Det kan være, at man laver det samme i et lokale hos en aftenskole, som man gør i sit kommercielle yogacenter, men det betyder ikke at begge dele må åbne på samme tid, og det er jo meget mærkeligt,« mener hun.

Tjener ikke nok

Ifølge Trine Zafina Søndergaard, som selv har et mindre yogacenter i Roskilde, er yogaundervisere en mangeartet gruppe, som arbejder på vidt forskellige måder. Nogle er ansat i et fitnesscenter, andre arbejder for aftenskoler, og så er der dem, der har etableret sig som selvstændige i et yogastudie.

Mange af dem står nu uden indtægt. Nogle har oprettet onlinekurser, andre tilbyder en smule undervisning i den fri luft, men fælles for flere er ifølge Trine Zafina Søndergaard, at de ikke tjener nok til at være berettiget til at få del i en hjælpepakke.

»Mange af de soloselvstændige yogaundervisere lever for ikke særlig mange penge, men gør arbejdet, fordi de brænder for det,« lyder det fra Trine Zafina Søndergaard, som forsøger at få hul igennem til myndighederne om, hvordan man kan åbne for kommerciel yogaundervisning fra 8. juni. Ikke om.

På Facebook er gruppen ”Nej til fortsat nedlukning af yoga og meditationsundervisning” blevet dannet med stort set samme ærinde som Trine Zafina Søndergaards.

»Vi skal have en garanti for, at yoga og meditation omfattes af ”indendørs idrætsliv”, der ”på baggrund af en vurdering af hvilke aktiviteter, der kan foregå sundhedsmæssigt forsvarligt” må genåbne d. 8/6. Vi skal have en garanti for, at vi ikke anses for sport eller fitness, så vi undgår at komme med i kategorien ”fitnesscentre”, som først må åbne igen i midten af august,« lyder det i beskrivelsen af gruppen, som blev oprettet den 7. maj og i skrivende stund har 4.513 medlemmer.

Tirsdag dannede nogle af personerne bag gruppen foreningen Danske yoga-og meditationslærere (DYOM), som »vil arbejde benhårdt på at varetage yoga og meditationslæreres interesser og sikre, at vores medlemmer bliver hørt. Ikke bare her under coronakrisen, men også efterfølgende«.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.