Her er de 11 åbningsscenarier, politikerne skal forhandle om

Statens Serum Institut har regnet på 11 forskellige modeller for en yderligere genåbning af Danmark - få overblikket her.

Artiklens øverste billede
Alle scenarierne for smitte- og epidemiudvikling er regnet ud fra påvirkningen i antallet af indlagte og intensiv indlagte patienter - det er tallet for indlagte, SSI for nuværende regner smittetrykket ud fra. Her ses SSI's udregning for hele landet for indlagte patienter med grundscenariet med normal fysisk afstand. Foto: SSI

Onsdag middag har Statens Serum Institut (SSI) afleveret en 100 sider lang rapport til de politikere, som forhandler om næste fase af genåbningen af Danmark.

I rapporten har instituttet med Kåre Mølbak i spidsen regnet på forskellige scenarier af genåbningen.

Der er regnet ud fra 11 forskellige scenarier med blokke af tiltag. Her kan du blive klogere på disse scenarier.

En af de største nyheder i rapporten er, at seruminstituttet udleder, at epidemien vil dø ud, hvis vi fastholder den nuværende nedlukning af samfundet - og at dette også vil gøre sig gældende, hvis man implementerer grundscenariet som beskrevet nedenfor.

Scenarierne er udregnet med forbehold for, at danskerne fortsat holder øget fysisk afstand til hinanden, samt at hygiejneregler om håndvask og afspritning fortsætter.

»Hvis effekten af fysisk afstand nedsættes med 100 pct. (dvs. normal fysisk afstand), estimeres antallet af totale indlagte og indlagte på intensiv på landsplan at stige betydeligt mere og med potentiel mere stejl stigning i udviklingen omkring primo juli 2020,« står der bl.a. i rapporten.

For alle scenarier gælder det i øvrigt, at selvom man snakker om en mulighed for, at epidemien dør ud nu, er der stor risiko for, den blusser op igen senere på året i en ny bølge.

1.  Grundblok

Åbning af detailhandel, herunder storcentre, professionel idræt uden tilskuere, biblioteker (kun ind- og udlån), kritisk offentlig sektor herunder bl.a. arbejdstilsynet, forsvaret mv. og zoologiske- og botaniske haver.  

Konsekvens: Smitten dør langsomt ud henover sommeren.

2. Grundblok samt skolens 6.-10 kl.

Alle tiltag fra grundblokken plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud.  

Konsekvens: Smitten vil nærme sig nul henover sommeren, men ikke nødvendigvis dø ud - dog er der store regionale forskelle.

3. Grundblok samt skolens 9.-10 kl.

Alle tiltag fra grundblokken plus åbning af 9.-10. kl. i skole og klubtilbud.

Konsekvens: Smitten vil nærme sig nul henover sommeren, men ikke nødvendigvis dø ud - dog er der store regionale forskelle.

4. Grundblok samt skolens 6.-10 kl. samt efterskoler

Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af efterskolerne.

Konsekvens: Smitten vil nærme sig nul henover sommeren, men ikke nødvendigvis dø ud, og der er større usikkerhed om en mulig opblussen i juli. Dog er der store regionale forskelle.

5. Grundblok samt skolens 6.-10 kl. samt udeservering

 Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af udeservering på restauranter og caféer.  

Konsekvens: Smitten vil nærme sig nul henover sommeren, men ikke dø ud. I spændet for scenariet er dog indregnet en mulig opblussen i juli. Der er store regionale forskelle.

6. Grundblok samt skole 6.-10 kl. samt inde- og udeservering

Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af inde- og udeservering på restauranter og caféer.

Konsekvens: Smitten vil dykke måneden ud, men i juni og juli er der sandsynlighed for en mindre opblussen. Der er store regionale forskelle.

7. Grundblok samt skole 6.-10 kl. samt privat arb. marked

Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og normalisering af det private arbejdsmarked.

Konsekvens: Smitten vil ifølge SSI ikke dø helt ud, men dog være på et lavere niveau end nu. Der er store regionale forskelle.

8. Grundblok samt skole 6.-10 kl. samt efterskole, udeservering, privat arb. marked

Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af efterskolerne, åbning af udeservering på restauranter og caféer og normalisering af det private arbejdsmarked.

Konsekvens: Smitten vil ifølge SSI ikke dø helt ud, men dog være på et lavere niveau end nu. Der er store regionale forskelle.

9. Grundblok samt skole 9.-10 kl., efterskoler, udeservering, privat arb. marked

Grundblok plus åbning af 9.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af efterskolerne, åbning af udeservering på restauranter og caféer og normalisering af det private arbejdsmarked.  

Konsekvens: Smitten vil ifølge SSI ikke dø helt ud, men dog være på et lavere niveau end nu. Der er store regionale forskelle.

10. Grundblok samt skolens 6.-10 kl., efterskole, ude- og indeservering, privat arb. marked

Grundblok plus åbning af 6.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af efterskolerne, åbning af inde- og udeservering på restauranter og caféer og normalisering af det private arbejdsmarked.  

Konsekvens: Smitten vil ifølge SSI ikke dø helt ud, men dog mest sandsynligt være på et lavere niveau end nu - der er dog i de værste beregninger af scenariet indregnet mulighed for, at smitten vil overstige niveauet fra epidemiens værste tid. Der er store regionale forskelle.

11.  Grundblok samt skole 9.-10 kl., efterskole, ude- og indeservering, privat arb. marked

Grundblok plus åbning af 9.-10. kl. i skole og klubtilbud og åbning af efterskolerne, åbning af inde- og udeservering på restauranter og caféer og normalisering af det private arbejdsmarked.

Konsekvens: Smitten vil ifølge SSI ikke dø helt ud, men dog mest sandsynligt være på et lavere niveau end nu - der er dog i de værste beregninger af scenariet indregnet mulighed for, at smitten vil nå samme niveau som epidemiens værste tid. Der er store regionale forskelle.

Foruden de 11 scenarier med den nuværende fysiske afstand, har Statens Serum Institut også regnet på scenarie 10, med både en halvering af den fysiske afstand og et helt fravær af denne.

I begge disse scenarier bliver der forudset en markant stigning i smitten og indlæggelser midt på sommeren - også her vil der dog være markante regionale forskelle.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.