Ny rapport fra SSI: Coronaepidemien kan være ved at dø ud - for nu

Statens Serum Institut vurderer, at smitten med covid-19 kan være ved at dø ud for nuværende, hvis danskerne fortsat holder afstand og vasker hænder.

Artiklens øverste billede
Statens Serum Instituts rapport beskriver både udviklingen af epidemien, nuværende tiltag og en række scenarier for genåbning. Foto: Vasily Maximov/AFP

Danmark kan åbnes betydeligt mere, uden at antallet af indlagte eksploderer.

Ifølge en ekspertgruppe under Statens Serum Institut (SSI) er der tegn på, at coronaepidemien i Danmark vil dø ud, selv hvis samfundet åbnes yderligere.

Smitten kan dog vende stærkt tilbage senere, konkluderer ekspertgruppen i en ny rapport, som skal danne grundlag for de politiske forhandlinger om næste fase af genåbningen af samfundet.

»Sammenfattende kan det konkluderes, at det er overvejende sandsynligt, at epidemien dør ud af sig selv, såfremt den nuværende grad af nedlukning fortsætter,« skriver SSI-eksperterne.

Og videre:

»Epidemien forventes ligeledes at dø ud for scenariet med genåbning svarende til grundblokken alene, under forudsætning af, at fysisk afstand og hygiejnetiltag fastholdes.«

Betegnelsen ”grundblokken” henviser til en genåbning af følgende områder: Detailhandel, herunder storcentre, professionel idræt uden tilskuere, 5.000 kritiske offentlige arbejdspladser såsom Arbejdstilsynet og Forsvaret, samt zoologiske haver, botaniske haver og bibliotekers mulighed for ind-og udlån.

Alle disse ting vil man altså − ifølge rapporten − kunne genåbne, og alligevel vil epidemien sandsynligvis dø ud.

Virus kan vende tilbage

SSI har regnet på i alt 11 åbningsscenarier, hvor ”grundblokken” kombineres med åbninger af andre ting. For eksempel udendørsservering for cafeer og restauranter, eller åbning af skolernes 6.-10. klasser. Læs en gennemgang af alle modellerne her.

Det er dog en altafgørende forudsætning for beregningerne i rapporten, at danskerne fortsætter med at holde fysisk afstand og have god håndhygiejne.

Samtidig skal man ikke juble sig for tidligt.

Coronaepidemiens mulige uddøen gælder nemlig kun på kort sigt, understreger seruminstituttet. Der er »betydelig risiko« for, at der kommer en anden bølge af epidemien senere.

Ligeledes tager instituttet flere steder i rapporten store forbehold for usikkerheder i modelberegningerne.

Modsatrettede tendenser

Den første fase af genåbningen af Danmark blev gennemført fra 15.-20. april. Her fik daginstitutioner og skolernes 0.-5. klasse samt liberale erhverv såsom frisører lov til at slå dørene op igen.

Den seneste måned er antallet af indlagte med coronavirus faldet i Danmark, men det er uvist, om konsekvenserne af første fase af genåbningen er slået igennem i indlæggelsestallene endnu, vurderer SSI-eksperterne.

Samtidig med de faldende indlæggelsestal er der nemlig registreret en gradvis stigning i både aktiviteten i befolkningens bevægelsesmønstre og en let øget forekomst af »influenza lignende symptomer« hos patienter i almen praksis, fremhæver rapporten.

Og det gør det endnu sværere at forudse, hvad der er forsvarligt at åbne i den kommende fase 2.

Som ekspertgruppen skriver:

»Ekspertgruppen vurderer, at modelberegninger af estimerede effekter af scenarier for anden fase af genåbningen på nuværende tidspunkt vil være forbundet med særlig stor usikkerhed.«

Og senere:

»Der er derfor en risiko for, at modelberegningers estimerede effekter af scenarier for anden fase af genåbningen på nuværende tidspunkt kan underestimere effekten af smittespredningen og belastningen af kritiske sygehusfunktioner.«

Folketingets partier skal onsdag aften forhandle om fase 2.

Statsminister Mette Frederiksen har bebudet en aftale og en mere langsigtet plan for genåbningen tæt op mod 10. maj, som er på søndag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.