Eksperter kritiserer »uforsvarlig« praksis for test af plejehjemsbeboere

Plejehjemsbeboere er særligt udsatte for konsekvenserne af coronasmitte. Sundhedsstyrelsen kritiseres for ikke at ville udføre test af gruppen efter hospitalsindlæggelse.

Artiklens øverste billede
I mange uger blev landets plejehjem lukket helt ned for besøg fra omverdenen, men nu er instruksen, at der er lukket delvist op for besøg. Her ses en beboer på plejehjemmet Karstensminde i Gredstedbro. Foto: Casper Dalhoff

Det er for længst slået fast, at ældre og især svagelige ældre er de mest udsatte for at dø, hvis de smittes med coronavirus.

Alligevel gør Sundhedsstyrelsen ikke alt, den kan for at beskytte de ældre på landets plejehjem.

Sådan lyder kritikken onsdag fra to eksperter over for DR, som har kigget nærmere på en bestemt testpraksis, som er baseret på Sundhedsstyrelsens anbefaling - eller snarere mangel på anbefaling.

Sundhedsstyrelsen og en anden uvildig ekspert forsvarer dog linjen over for DR.

Over halvdelen af dødsfald med coronavirus i Danmark er hændt for personer over 80 år.

Kritikken går på, at Sundhedsstyrelsen ikke anbefaler at genteste patienter fra plejehjem, der har været indlagt med coronavirus, når de er i bedring og sendes tilbage til deres plejehjem.

I stedet gælder den almene retningslinje om, at personer anses som smittefri 48 timer efter, de sidst har udvist symptomer.

Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitets Institut for Biomedicin, kalder over for DR Sundhedsstyrelsens manglende anbefaling af test inden hjemsendelse for »en farlig strategi.«

»Det, der kan ske, er, at der kommer en plejehjemsbeboer tilbage på plejehjemmet, som egentlig er symptomfri, men som stadig kan udskille virus, og som dermed kan smitte andre. I og med at vi taler om plejehjem, hvor der er mange sårbare beboere, så vil det med en vis sandsynlighed betyde overdødelighed,« siger Riis Paludan til DR.

Professor i klinisk mikrobiologi og overlæge på Rigshospitalet Niels Høiby siger også, at han »ikke synes, det er forsvarligt.«

Sundhedsstyrelsen forsvarer dens linje med, at det væsentligste værktøj er at isolere en smittet, indtil symptomer ophører. Både Sundhedsstyrelsen og en uvildig ekspert, professor og overlæge Thomas Benfield, påpeger også over for DR, at man godt kan teste positiv uden at være smittende.

Sundhedsstyrelsen udsendte mandag en ny vejledning om forebyggelse af smitte på plejehjem, bocentre og andre institutioner.

Den nye vejledning indeholder blandt andet retningslinjer for test af beboere eller personale med mistænkt smitte, og det står klart beskrevet, at man ikke anbefaler gentest.

»Det anbefales ikke at genteste borgere og personale med en positiv test med henblik på af-isolation eller raskmelding, da en person kan teste positiv over en længere periode efter symptomophør uden, at personen regnes for smittefarlig,« står der således i anbefalingen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.