Holder danskerne afstand? Fotos gengiver virkeligheden vidt forskelligt

En telelinse og en vidvinkel på et kamera giver hver sit billede af danskerne i solen.

Artiklens øverste billede
Kø ved posthus på Nørrebrogade, fotograferet med tele-objektiv, i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Billeder af store folkemængder på Islands Brygge og i københavnske parker har på det seneste floreret på sociale medier og optrådt i artikler.

Danskerne sidder for tæt, ser det ud til. Men gør de i virkeligheden det?

Det blev Ritzau Scanpix-fotograferne Phillip Davali og Ólafur Steinar Gestsson bedt om at finde ud af, og ved hjælp af teknisk udstyr skulle de illustrere, hvordan valg af vinkel og kameralinse kan skabe forskellige virkeligheder.

»Det er Ritzau Scanpix, som jo leverer mange af billederne, der har prøvet at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan illustrere, hvilke forskelle et objektiv kan gøre, og at det ikke altid er så lige til, som når man bare hurtigt ser et billede,« siger Philip Davali til Ekstra Bladet.

Nørrebros Runddel i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Philip Davali har brugt en telelinse, der rent teknisk gør, at afstanden på billederne kan virke mindre. Ólafur Steinar Gestsson har benyttet et objektiv med vidvinkel, hvor afstanden virker større.

Dronning Louises Bro i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Phillip Davali gør opmærksom på, at den ene vinkel ikke er mere rigtig end den anden, men at små justeringer kan gøre en stor forskel –det skal man huske, bl.a. når man som politiker henviser til billederne, i en tid hvor afstand har stor betydning.

Picnic i Nørrebroparken i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Jyllands-Postens fotoredaktør, Brian Karmark, pointerer, at det er vigtigt generelt at forholde sig kritisk til billeder.

»Det kan være svært for det utrænede øje at se, hvilket objektiv billederne er blevet taget med, men man skal være opmærksom på, hvilken forskel det gør. Når man f.eks. ser billeder på de sociale medier, skal man huske sin kritiske sans,« siger han og tilføjer:

»Intet foto er objektivt. Men som fotografer skal vi bevare troværdigheden ved at skildre virkeligheden bedst muligt.«

Hans Tavsens Park i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)
Kvinder med klapvogn i Nørrebroparken i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)
Folkets Park i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)
Sti i Nørrebroparken i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)
Bænke i Nørrebroparken i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)
Kø ved posthus på Nørrebrogade i København, fredag den 24. april 2020. Foto kan snyde og give illusionen af uhensigtsmæssig tæthed. I denne serie demonstreres der hvordan et vidvinkel-objektiv og et zoom-objektiv samt forskellige vinkler kan give forskelligartet indtryk af afstand mellem mennesker. (Foto: Philip Davali/Ólafur Steinar Rye Gestsson)

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.