Holder danskerne afstand? Fotos gengiver virkeligheden vidt forskelligt
En telelinse og en vidvinkel på et kamera giver hver sit billede af danskerne i solen.
Billeder af store folkemængder på Islands Brygge og i københavnske parker har på det seneste floreret på sociale medier og optrådt i artikler.
Danskerne sidder for tæt, ser det ud til. Men gør de i virkeligheden det?
Det blev Ritzau Scanpix-fotograferne Phillip Davali og Ólafur Steinar Gestsson bedt om at finde ud af, og ved hjælp af teknisk udstyr skulle de illustrere, hvordan valg af vinkel og kameralinse kan skabe forskellige virkeligheder.
»Det er Ritzau Scanpix, som jo leverer mange af billederne, der har prøvet at finde ud af, hvordan man bedst muligt kan illustrere, hvilke forskelle et objektiv kan gøre, og at det ikke altid er så lige til, som når man bare hurtigt ser et billede,« siger Philip Davali til Ekstra Bladet.
Philip Davali har brugt en telelinse, der rent teknisk gør, at afstanden på billederne kan virke mindre. Ólafur Steinar Gestsson har benyttet et objektiv med vidvinkel, hvor afstanden virker større.
Phillip Davali gør opmærksom på, at den ene vinkel ikke er mere rigtig end den anden, men at små justeringer kan gøre en stor forskel –det skal man huske, bl.a. når man som politiker henviser til billederne, i en tid hvor afstand har stor betydning.
Jyllands-Postens fotoredaktør, Brian Karmark, pointerer, at det er vigtigt generelt at forholde sig kritisk til billeder.
»Det kan være svært for det utrænede øje at se, hvilket objektiv billederne er blevet taget med, men man skal være opmærksom på, hvilken forskel det gør. Når man f.eks. ser billeder på de sociale medier, skal man huske sin kritiske sans,« siger han og tilføjer:
»Intet foto er objektivt. Men som fotografer skal vi bevare troværdigheden ved at skildre virkeligheden bedst muligt.«