Dagplejere er i vildrede forud for genåbning: »Det bliver svært at imødekomme Sundhedsstyrelsens anbefalinger«

Hvad må man, og hvad må man ikke, når man som dagplejer skal åbne sit eget hjem og igen tage imod børn fra på onsdag? Det er mange i tvivl om. I Herning Kommune har man valgt at udskyde genåbningen af dagplejerne.

Artiklens øverste billede
Hvordan skal man som dagplejer forholde sig til Sundhedsstyrelsens retningslinjer for bl.a. ekstra rengøring, når man igen skal tage imod børn fra på onsdag? Det er en af de bekymringer, mange dagplejere har op til genåbningen. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Fra på onsdag begynder en kontrolleret genåbning af det danske samfund.

I første geled står landets daginstitutioner, fritidsordninger og skoleklasser for børn til og med 5. klasse. Men også alle landets mange tusinde dagplejere står til at åbne, og det har givet anledning til både spørgsmål og bekymringer, fordi genåbningen ikke blot betyder, at dagplejerne skal forholde sig til en ny hverdag med nye retningslinjer for afstand, kontakt og hygiejne.

Genåbningen betyder også en genåbning af dagplejerens eget hjem.

»Hvornår har vi tiden til at gøre så grundigt rent, som der er nødvendigt? Og hvordan kan vi undgå at kramme, putte og trøste børnene, når de har behov for det?«

Jeg kan f.eks. ikke se, hvordan jeg skal kunne nå at vaske legetøjet to gange dagligt, for jeg skal jo også passe børnene.

Tina Kærsgaard Hansen, dagplejer i Odense Kommune, til Fagbladet Foa

Sådan lyder nogle af de spørgsmål, som dagplejer i Københavns Kommune Mona Saad mangler at få svar på, før hun føler sig tryg ved genåbningen. Det siger hun i en artikel hos Fagbladet Foa.

Her deler Tina Kærsgaard Hansen, der er dagplejer i Odense Kommune, også sine bekymringer, forud for at hun på onsdag skal tage imod børn igen.

»Det bliver svært at imødekomme Sundhedsstyrelsens anbefalinger, selv om jeg vil gøre mit bedste. Jeg kan f.eks. ikke se, hvordan jeg skal kunne nå at vaske legetøjet to gange dagligt, for jeg skal jo også passe børnene,« siger hun til Fagbladet Foa og tilføjer, at det sværeste dog bliver manglen på fysisk kontakt med børnene.

»De skal selvfølgelig stadig trøstes, men vi kan nok ikke kindkysse og kramme farvel mere.«

Herning Kommune har søndag meldt ud, at man hos kommunens dagplejere ikke kan nå at få styr på overholdelsen af sundhedsmyndighedernes krav inden på onsdag.

Derfor udsættes genåbningen her til et endnu uvist tidspunkt i løbet af uge 17 – altså den uge, der begynder med mandag den 20. april – og indtil da tilbydes nødpasning.

Kommunen lægger i sin beslutning vægt på, at en række krav fra myndighederne – bl.a. i forhold til rengøring og ekstra plads til hvert enkelt barn – kræver ekstra forberedelse på dagplejeområdet.

»Mange detaljer skal gå op i en højere enhed, og Herning Kommunes vigtigste fokus er, at vi lever op til Sundhedsstyrelsens krav og anbefalinger af hensyn til børnenes og personalets tryghed og sundhed,« skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Hos Foa har chefkonsulent på det pædagogiske område, Birgit Stechmann, forsøgt at give svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål, som fagforeningen har modtaget fra bekymrede dagplejere. Bl.a. om en dagplejer, der deler husstand med en person, der er testet positiv for corona og opholder sig hjemme, må tage imod børn i hjemmet.

Her er svaret fra sundhedsmyndighederne nej.

En dagplejer, der deler husstand med en person i risikogruppen – for eksempel igangværende behandling med kemoterapi – må derimod gerne genåbne og have dagplejebørn i hjemmet. Der skal dog være særligt fokus på at følge de skærpede retningslinjer i dagplejer, hvor der bor en person i særlig risiko. Den pågældende person skal så vidt muligt opholde sig i andre rum end børnene og som minimum med to meters afstand.

Ifølge Birgit Stechmann må dagplejerne også gerne trøste et barn. Retningslinjerne om at holde afstand er nemlig ikke i forhold til børnene, men handler omafstand mellem de voksne, og om afstand mellem børnene, når de spiser. Uden for måltiderne skal der skabes afstand mellem grupper af børn, men ikke mellem børnene i den faste gruppe, der leger sammen.

I forhold til størrelsen af børnegrupperne, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at maksimalt to til tre børn er i den samme gruppe indenfor, mens fire til fem børn må være i den samme gruppe udenfor.

Her kan det dog gå hen og blive problematisk for flere dagplejere, der ofte passer fire børn og dermed skal være til stede for to børnegrupper af to børn ad gangen.

Noget af det, flere dagplejere nævner som en udfordring, er den ekstra rengøring, som Sundhedsstyrelsen kræver. For hvordan skal en dagplejer kunne gøre rent to gange i løbet af dagen, når han eller hun skal være sammen med de små børn og ikke har adgang til rengøringshjælp?

Her lyder svaret fra Birgit Stechmann, at dagplejerne ikke skal gøre rent, mens børnene spiser. I stedet skal man sammen med sin leder skal finde to tidspunkter i løbet af dagen, hvor man kan gøre rent. Hvor mange børn dagplejeren kan modtage i sin dagpleje efter genåbningen afhænger af, om man kan leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer i forhold til rengøring og hygiejne.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.