Uenighed om afgangseksamen: Elever vil ikke aflyse

Skal folkeskolens afgangseksamener aflyses? Lærere og elever er meget uenige.

Artiklens øverste billede
Det er ikke sikkert, at folkeskoleelever i 9. og 10. klasse kan få lov at gå til afgangseksamen som normalt. Foto: Niels Hougaard

Skal folkeskolens afgangseksamener aflyses?

Det er et spørgsmål, der fylder meget hos både lærere, elever og forældre, som indtil nu har måttet se langt efter et svar fra ministeren. Det frustrerer både lærere og skoleledere.

»Vi har sagt til ministeriet, at det er højst nødvendigt, at vi får et svar meget hurtigt. Vi kan ikke blive ved med at trække den. Vi bliver presset af både forældre og elever,« siger Claus Hjortdal, der er formand for Skolelederforeningen.

»Vi trænger til en afgørelse, og den skulle gerne være kommet i forgårs,« tilføjer han.

Danmarks Lærerforening er enig i, at det haster med et svar.

»Jeg har forståelse for, at ministeren står i en svær situation med stor usikkerhed, men der er behov for en klar udmelding nu, så elever og lærere ved, hvordan de skal forholde sig,« siger foreningens formand, Anders Bondo Christensen, i en pressemeddelelse.

Pernille Rosenkrantz-Theil, der er børne- og undervisningsminister, er ikke klar til at sige noget om afgangseksamener endnu, oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.

Aflys afgangseksamener

Som en del af en række tiltag mod covid-19 udmeldte statsminister Mette Frederiksen den 11. marts, at de danske folkeskoler midlertidigt skulle lukke ned. Skolerne har sidenhen kørt onlineundervisning for eleverne.

»Vi får mange henvendelser fra lærere, der underviser de ældre klassetrin, og de giver alle udtryk for, at det ikke vil være rimeligt over for eleverne, hvis de skal gå til eksamen i den nuværende situation,« siger Anders Bondo Christensen i pressemeddelelsen.

Derfor mener Danmarks Lærerforening, at eleverne ikke bør gennemføre deres 9.- eller 10.-klasses afgangseksamen som sædvanligt, men at eksamenerne bør erstattes af elevernes årskarakterer.

Foreningen Danske Skoleelever er dog lodret uenig med den idé, fortæller foreningens formand, Thea Enevoldsen, til Ritzau. Hun mener, at man bør strække sig langt for at forsøge at få afgangseksamenerne afviklet:

»For rigtig mange elever er det første gang, at de skal sidde i en eksamenssituation omkring det grønne bord. Det sker i kendte rammer og med kendte lærere omkring sig. Det er en enorm vigtig læring, og den vil vi nødigt være foruden,« siger hun.

Skolelederforeningen har endnu ikke konkluderet på, om afgangseksamenerne skal aflyses eller ej.

»Vi har ikke været ude at sige endnu, at afgangseksamenerne skal aflyses, men vi ligger da meget tæt op ad, hvad Danmarks Lærerforening siger,« forklarer Claus Hjortdal.

Både Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen holder dog fast på, at det er enormt vigtigt snart at få svar fra Undervisningsministeriet.

Danske Skoleelever mener modsat ikke, at det haster.

»Det er for tidligt at trykke på aftrækkeren og aflyse prøver,« siger Thea Enevoldsen og understreger, at lærerlockouten i 2013, der varede en måned, ikke resulterede i et større fald i faglighed, selv om man gennemførte 9.-klasses eksamenerne.

Genåbningsplan

Regeringen har indtil videre meldt ud, at man måske kan regne med en gradvis genåbning af samfundet efter den 14. april, men har endnu ikke præsenteret en reel genåbningsplan. Elever og lærere på de danske folkeskoler ved altså endnu ikke, hvornår de kan vende tilbage til en almindelig hverdag igen.

Et politisk flertal efterlyste allerede ved udgangen af marts en genåbningsplan fra regeringens side. Ønsket om en genåbningsplan kom dengang fra partilederne Jakob Ellemann-Jensen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Morten Østergaard (R), Søren Pape Poulsen (K), Pernille Vermund (NB) og Alex Vanopslagh (LA).

Til det siger finansminister Nicolai Wammen til Berlingske, at regeringen er helt enig med partierne, og at man gerne ville drøfte med dem, hvordan man bedst muligt kunne åbne landet igen.

Han tilføjer, at regeringen naturligvis ikke ønsker »at holde Danmark lukket én dag mere end nødvendigt«, og at man allerede er i gang med at forberede scenarier.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.