En donation skal mindske smittefaren for kommunens personale
Da en onlinebutik for svømmeudstyr ville donere svømmebriller gennem Lægemiddelstyrelsen, blev ejeren ramt af bureaukrati. Nu har han selv lavet en aftale med Favrskov kommune.
Rundt omkring i landets regioner og kommuner bliver der er i disse dage brugt store mængder af værnemidler, som skal forhindre den hærgende coronavirus i at brede sig. Sundhedsminister Magnus Heunicke opfordrede i sidste uge landets virksomheder til at hjælpe sundhedsvæsenet igennem den presserende situation.
Daniel Johannesen, der sælger svømmeudstyr gennem onlinebutikken watery.dk, tog denne opfordring til sig. Da han fik at vide at forskellige sjællandske kommuner manglede værnemidler, tilbød han sin hjælp. Af kommunerne fik han dog at vide, at han skulle sende en ansøgning gennem Lægemiddelstyrelsen og få sine svømmebriller godkendt, inden han sendte sine briller afsted.
Jeg tør ikke afvise, at der kan opstå en situation, hvor vi får behov to at ty til svømmebriller som værnemiddel.
Dette gjorde Daniel Johannesen, men denne ansøgning har han stadig ikke fået svar på. I stedet han har han dog i mellemtiden lavet en aftale med Favrskov Kommune. Derfor er der nu 200 svømmebriller på vej fra Waterys lager i Horsens til kommunens sundhedspersonale.
»I forvejen er vores omsætning gået 60 pct. ned, og vi ville jo gerne have nogle varer ud fra lageret. Selvom man selv er udfordret, må vi alle hjælpe, hvor vi kan. Os virksomhedsejere må lade være med kun at tænke på os selv i disse dage,« mener han.
Daniel Johannesen fortæller, at han ikke har taget så meget som en krone for brillerne.
»Det koster selvfølgelig et tab, men tabet kan jo blive større, hvis sundhedssektoren får problemer med at skaffe udstyr. Jeg havde håbet på, at processen med lægemiddelstyrelsen ikke var så bureaukratisk,« lyder det.
Henriette Halgaard Rasmussen, der er chef for ældreområdet i Favrskov kommune, fortæller, at svømmebrillerne skal bruges, hvis kommunens lager af værnemidler slipper op.
»Vi er hele tiden på jagt efter mulige løsninger til at reducere smitterisikoen for vores medarbejdere, og da kravene til beskyttelse af øjnene er skærpet, har vi i mangel af autoriserede værnemidler mod smitte via øjnene været på udkig efter alternative løsninger. Umiddelbart burde svømmebriller kunne anvendes. Men de vil nok ikke være behagelige at have på i flere timer af gangen.«
Hun fortæller, at kommunen accept af donationen kan ses som en forberedelse af en yderligere smittesituation.
»Vi ved ikke, hvordan coronaen kommer til at ramme Danmark og Favrskov, og derfor ved vi heller ikke, om vi vil kunne få leveret tilstrækkelige værnemidler hurtigt nok fremover. Lige nu tror jeg ikke, at vores medarbejdere vil efterspørge svømmebriller som værnemiddel, men jeg tør ikke afvise, at der kan opstå en situation, hvor vi får behov for at ty til svømmebriller som værnemiddel. Men lige nu ligger de bagerst på lageret,« lyder det fra Henriette Halgaard Rasmussen.
Tidligere på ugen kunne Jyllands-Posten berette om, at man flere steder i landets kommuner og regioner lige nu undersøger muligheden for at bruge svømme- og fyrværkeribriller som mulige værnemidler for landets sundhedspersonale.