Som nat og dag i samme fag

Mens nogle håndværkere er presset i knæ på grund af coronakrisen, mærker andre kun lidt til den alvorlige situation.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

»Det hele er ved at gå i stå. Det er en lille smule dystert.«

Ordene kommer fra Poul-Henning Vietz. Ligesom mange andre oplever han netop nu trange tider i sit firma. Til dagligt sidder han i bestyrelsen i Aarhus Haandværkerforening og har derudover sin egen virksomhed, der udfører elinstallationer.

For tingene er ikke, som de plejer. Langtfra endda. Coronavirussens indtog har sat sit tydelige spor hos Vietz El-installation A/S.

»På mandag skulle vi begynde arbejdet på et plejehjem, hvor vi skulle udskifte belysning. Det havde jeg sat fire mand af til, men de må ikke komme på grund af smitterisiko. Det er helt fair, men vi er ved at gå i stå,« konstaterer Poul-Henning Vietz.

Aflyste opgaver

Med lukninger af diverse butikker, caféer og restauranter på grund af frygten for større smittespredning havde Poul-Henning Vietz håbet på flere arbejdsopgaver til sin virksomhed fra disse kanter. Virkeligheden synes dog en helt anden.

»Vi har intet af den slags. Jeg føler ikke, at jeg kan pege på en eneste ordre, der er blevet sat i gang som følge af, at butikkerne har lukket. Tværtimod. Jeg synes, det virker til, at alt er ved at gå totalt i stå,« siger han og tilføjer, at private også i høj grad er begyndt at aflyse arbejdsopgaver fra elvirksomheden.

»Private ønsker ikke besøg lige nu. Måske af frygten for, at vores personale kan smitte. Hvis der i min virksomhed normalt ringer 30 kunder om dagen med småting, så ringer der i dag måske tre eller fire.«

Lys i en mørk tid

Som bestyrelsesmedlem i Aarhus Haandværkerforening taler Poul-Henning Vietz dagligt med mange kolleger. Særligt én gruppe har stadig masser at lave trods krisen.

»Det kører stadig for virksomheder, der har byggepladser og nybygning. Der kan man gå og holde mere afstand til hinanden og arbejde på flere forskellige ting samtidigt,« siger han.

En af de virksomheder er AMJ Gruppen, som Jørn Klokkerholm ejer. Firmaet har udviklet og udlejet ejendomme siden 1990.

I Malling er AMJ Gruppen lige nu i fuld gang med at bygge Mallingparken, som er en helt ny bebyggelse bestående af fire blokke med i alt 50 lejligheder. Her går byggeriet planmæssigt.

Adspurgt om han i forbindelse med sin virksomhed kan mærke noget til coronakrisen, svarer han:

»Overhovedet ikke. Alle mand er på arbejde.«

Jørn Klokkerholm ejer også nogle forretningslejemål, og her er sagen en lidt anden.

»Jeg kan godt mærke coronakrisen. Jeg har nogle forretningslejemål, som gerne vil stille huslejebetalingen i bero, fordi butikkerne ingen indtægter har. Det er nok min største bekymring lige nu,« siger han.

Han har set en stor adfærdsændring på byggepladsen i Mallingparken, som han har besøgt mange gange på det seneste.

»Jeg bemærkede, at de ikke længere spiser frokost sammen. De overholder smittebegrænsningsreglerne til punkt og prikke. Hvis der er to, som passerer hinanden, så kan man se, at de går i en stor bue uden om hinanden,« siger han og peger på én ting, der kan få betydning for den videre drift af byggeriet:

»Mette Frederiksen skal komme med et decideret udgangsforbud, før jeg mærker det,« siger han.

Ros til kommunen

Tilbage sidder Poul-Henning Vietz, der håber, at samfundet snart igen åbner op til normale tilstande. Forleden sad han i et videomøde med borgmester Jacob Bundsgaard (S) og en række andre håndværkere og byggefolk for at drøfte situationen.

»Vi kan godt rose Aarhus Kommune. De gør, hvad de kan for at få sat noget i gang hurtigt. Det er rigtig glædeligt, men de lidt større og tungere ting tager tid at få planlagt,« siger han.

Poul-Henning Vietz peger på, at man nu bør sætte skub i en helt speciel type opgaver.

»Det er oplagt at få sat småopgaver i gang nu. For eksempel hvis en skole har fire døre, der skal males. Jeg føler også, at man fra kommunens side er gearet og indstillet på det,« slutter han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.