Danmark er blevet et coronaland, hvor vi flittigt smitter hinanden

For at begrænse smitten vil politiet håndhæve de nye regler og uddele bøder, hvis flere end 10 personer samles – også udenfor

Artiklens øverste billede
Det meste af landet er lukket, og Rigspolitiet minder om, at forsamlinger over 10 mennesker er forbudt – og der vanker bøde, hvis man ikke overholder det. Foto: Gregers Tycho

Danmark er for alvor blevet et coronaland.

At der er godt gang i coronasmitten inden for landegrænserne, fremgår af den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut. 420 af de i alt 1.226 smittede er smittet inden for landets grænser, og dermed overgår Danmark alle andre smittelande – også Østrig, som i starten af epidemien var leverandør af et flertal af de smittede.

Det seneste tal viser 298 personer, som har hentet smitten i Alpelandet. Dertil kommer en større gruppe på 229 patienter, som har hentet virus udenlands, men hvor smittelandet endnu ikke er identificeret.

Samfundet investerer ikke milliarder i at bekæmpe en sygdom for så at sætte det over styr på grund af solskin.

Thorkild Fogde, rigspolitichef

»Vi er snart på vej ind i epidemiens tredje uge, og vi er fortsat i en alvorlig situation,« sagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, i en opdatering på situationen sidst fredag eftermiddag, hvor han samtidig understregede vigtigheden af tilgængelig information.

Det sidste som et argument for, at Sundhedsstyrelsen med Brostrøms ord har skrevet »om ikke verdenshistorie, så i hvert fald danmarkshistorie« ved at sende direkte information om coronasygdommen i e-boksen til alle danskere over 15 år.

Det er fortsat flest mænd, som bliver smittet med corona, og det tilskrives, at skirejser tilsyneladende mest tiltrækker det maskuline køn. Men afstanden mellem mænd og kvinder indskrænkes, som dagene med coronaepidemien går. Fredag var antallet af smittede mænd på 771, mens kvinderne haler ind med 455, der har fået konstateret coronavirus.

32 på intensiv

Selv om test for corona er indskrænket, så myndighederne ikke længere – som det var tilfældet tidligere i forløbet – tester folk, som f.eks. er kommet hjem fra netop en skirejse, stiger antallet af testede støt, og p.t. har 10.402 danskere fået foretaget en test.

Her det især mennesker midt i livet, som bliver testet, hvilket formentlig hænger sammen med, at med myndighedernes aktuelle strategi – den såkaldte afbødningsstrategi – er det især personer i risikogrupper og med symptomer, som testes.

Også antallet af indlagte stiger støt og talte fredag 186 mennesker mod 82 fire dage tidligere, den 17. marts 2020. 37 af de indlagte er så syge, at de har brug for at ligge på intensiv afdeling, og af den gruppe er 32 anbragt i en respirator for at få hjælp til at trække vejret.

Fredag var ni døde af corona – en stigning på tre dødsfald på et døgn.

Sundhedsstyrelsen ønsker ikke at give detaljer om alder og eventuelle andre sygdomme hos de mest syge – det kommer først på tale i næste uge. Faglig direktør Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut har dog med udgangspunkt i de 153 coronapatienter, der var indlagt torsdag, til Politiken oplyst, at de indlagte – hovedsageligt mænd – spænder fra 47 til 82 år. Gruppen af indlagte har typisk andre sygdomme ud over corona, ofte hjertesygdomme, oplyser Kåre Mølbak, som ikke har haft mulighed for at uddybe tallene.

For at undgå smitte er det forbudt at forsamles mere end 10 ad gangen, og rigspolitichef Thorkild Fogde lægger ikke skjul på, at politiet efter to døgns tilvænning nu agter at håndhæve de nye regler.

Bekymret for solskin

»Nu har der været en tilvænning og indkøring, så fremover vil der blive håndhævet og givet bøder. Reglerne gælder både indendørs og udendørs, og det er politiets opgave at håndhæve reglerne. Det agter vi at gøre,« siger rigspolitichefen og lægger ikke skjul, at en solbeskinnet vejrudsigt gør ham bekymret.

»Samfundet investerer ikke milliarder i at bekæmpe en sygdom for så at sætte det over styr på grund af solskin,« siger han og minder samtidig om, at reglerne om at holde en afstand på to meter også gælder.

Selv om Sundhedsstyrelsens direktør understreger behovet for klar og tydelig information, måtte han på fredagens pressemøde erkende, at der har været koks i kommunikationen mellem Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen, når det gælder børns legeaftaler med andre børn.

Søren Brostrøm påtog sig ansvaret for forvirringen og slog derefter retningslinjerne fast:

»Man skal begrænse legeaftaler og finde alternativer - f.eks. Facetime eller kontakt via skype. Hvis man indgår legeaftaler med andre børn, så hold antallet nede på så få børn som muligt – et-to stykker. Og helst legeaftaler med de samme børn. Børnene skal lege udenfor og helst ikke for længe ad gangen. Undgå legepladser, og husk håndhygiejne bagefter,« lød det fra direktøren.

Larm og tumult

Hvis den nye virkelighed er vanskelig for almindelige danskere, så er den endnu sværere at håndtere for socialt udsatte mennesker, fastslog social- og indenrigsminister Astrid Krag, som har sat en række initiativer i gang for at afhjælpe de problemer, der kan opstå med vold, misbrug og mistrivsel i udsatte familier.

Hun slog også fast, at den almindelige samfundsborger også har et ansvar og skal underrette myndighederne.

»Hvis der er larm og tumult i lejligheden ved siden af, eller hvis antallet af flasker i baghaven vokser,« som hun formulerede det.

Samtidig mindede hun om, at der stadig er mulighed for en hjælpende hånd.

»Der er nødpasning, og det også for jer, der ikke har et job, og det er også for børn, som er over ni år, hvis der er behov for det,« sagde Astrid Krag.

I lighed med hjælpepakker til erhvervslivet er der også støtte på vej til aktørerne på social- og handicapområdet i form af en såkaldt nødpulje, hvor små social- og handicaporganisationer kan søge hjælp til at holde likviditeten i plus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.