»Hvis jeg kommer i fængsel, er det en lille pris at betale«
Svend Lings vil fortsat rådgive uhelbredeligt syge om, hvordan de begår selvmord.
Som den første læge siden Anden Verdenskrig er Svend Lings blevet ekskluderet af Lægeforeningen. Han modtog afgørelsen i et anbefalet brev, som lå i hans postkasse lørdag morgen.
»Jeg var sådan set forberedt på det. Personligt betyder det ikke så meget for mig. Jeg slipper for at betale kontingent, og så får jeg ikke Ugeskrift for Læger mere,« siger Svend Lings.
Beslutningen er truffet i Lægeforeningens Voldgiftsret og kommer efter et længere forløb, hvor Svend Lings offentligt har stået frem og fortalt, at han hjælper uhelbredeligt syge mennesker med at begå selvmord.
Hvis jeg kommer i fængsel, er det en meget lille pris at betale. Du drømmer ikke om, hvad de mennesker, som jeg taler med, gennemgår af lidelser.
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er tilfreds med, at voldgiftsretten har sat et endeligt punktum i sagen. Han pointerer, at »som læger er det vores job at give behandling, lindring og omsorg, ikke medvirke til selvmord«.
»Den adfærd, Svend Lings har udvist, er ikke forenelig med at være medlem af Lægeforeningen,« siger han.
Voldgiftsretten lægger i sin afgørelse vægt på, at Svend Lings ved at udfærdige en vejledning i, hvordan patienter ved hjælp af receptpligtige lægemidler kunne begå selvmord, har handlet i strid med Lægeforeningens værdighedskrav.
Efter behandling i byretten og landsretten førte det i september til en betinget dom på 60 dages fængsel i Højesteret. Dommen indebærer, at Svend Lings skal i fængsel, hvis han fortsætter med at yde sin selvmordsrådgivning, og det er netop, hvad han har tænkt sig at gøre.
Klog af skade
Han fortæller, at han fortsat får en-fire henvendelser om dagen.
»Sommertider er jeg dødtræt af det og tænker, at nu kan det være nok. Men jeg kan jo ikke bare afvise patienterne. De har det forfærdeligt, så jeg føler, at jeg er nødt til at hjælpe dem,« siger han.
Men det er jo ulovligt. Er du ikke bange for at ryge i fængsel?
»Nej, hvis jeg kommer i fængsel, er det en lille pris at betale. Du drømmer ikke om, hvad de mennesker, som jeg taler med, gennemgår af lidelser. Det er et helvede for dem. I øvrigt er jeg blevet klog af skade. Jeg skriver ikke længere noget i e-mails. Jeg taler med folk i telefonen, og politiet må ikke aflytte min telefon, medmindre straframmen er op til seks år, og det er den ikke, så jeg tror ikke, at der er nogen, som kan stoppe mig.«
Men der er mange instanser, som har sagt, at det, du gør, er forkert. Hvorfor bliver du ved?
»Fordi jeg mener, at det er det eneste rigtige. Og aktiv dødshjælp breder sig ude i verden. Det er Danmark, der er bagefter. Selv Italien er med på vognen,« siger han.
Lægeforeningens bestyrelse kan ikke selv ekskludere medlemmer, men indstillede sagen til behandling i voldgiftsretten.
Etiske principper
Lægeforeningen begrundede sin indstilling med, at Svend Lings »gentagne gange og på grov vis har handlet imod de tidligere gældende etiske regler og de nuværende etiske principper«.
For et par måneder siden tog Lægeetisk Nævn stilling til Svend Lings sag og vurderede, at han bør ekskluderes. Det skyldes især den selvmordsguide, som Svend Lings har delt på nettet og sendt til sine patienter.
Eksklusionen begrundes med, at man vil »værne om lægestandens værdighed og integritet«.
»Det er i mine øjne udtryk for dobbeltmoral. Enhver vil ved en simpel søgning på internettet kunne konstatere, at læger er blevet dømt for f.eks. mordbrand, seksuelt misbrug, pædofili, fusk med forskningsresultater og bedrageri med forskningsmidler. Men de er aldrig blevet ekskluderet. Selvmord er ifølge menneskerettighedsdomstolen en menneskeret, og jeg har ikke gjort andet end at hjælpe alvorligt syge til denne menneskeret,« siger Svend Lings.
Han fortæller, at hjælp til selvmord på nuværende tidspunkt er lovligt i 18 stater.
»Det breder sig, og en ny lov skal til folkeafstemning i New Zealand. Alligevel føler Lægeforeningens bestyrelse sig hævet over ikke bare et stort flertal i den danske befolkning, men også over læger og befolkninger i sammenlignelige demokratiske lande og formentlig en ikke ubetydelig del af egne medlemmer,« siger Svend Lings.