Kontroversiel IQ-forsker er ny kandidat for Stram Kurs

Den tidligere professor Helmuth Nyborg har længe hævdet, at indvandreres IQ vil påvirke det danske samfund negativt.

Artiklens øverste billede
Den omdiskuterede professor Helmuth Nyborg ved sin afskedsforelæsning på Aarhus Universitet i 2007. Arkivfoto: David Bering

Det islamfjendske parti Stram Kurs tilføjede onsdag endnu en omdiskuteret person til kandidatlisten med annonceringen af professor emeritus Helmuth Nyborg som ny folketingskandidat.

Den tidligere professor i udviklingspsykologi ved Aarhus Universitet er særligt kendt for at hævde, at mænds generelle intelligens er højere end kvinders, og at folkeslag fra eksempelvis Afrika har lavere IQ end danskere.

To gange er den 82-årige forsker blevet gransket for videnskabelig uredelighed. Begge sager endte med frifindelse, men det betyder langtfra, at hans synspunkter er ukontroversielle.

Nyborg er eksempelvis talsmand for den såkaldte ”kold vinter”-teori, som af flere danske evolutionsbiologer betegnes som fup, misbrug af naturvidenskab og racisme.

Teorien går ud på, at nordlige folkeslag er mere begavede og demokratisk indstillede end mennesker fra varmere himmelstrøg, fordi kun dem med de største hjerner og den højeste intelligens overlevede det koldere klima nordpå, da mennesker for flere hundrede tusinde år siden udvandrede fra Afrika.

Når europæere og såkaldt »sydlige lav-IQ-folkeslag« får børn sammen, er det dermed − ifølge Nyborg − med til at sætte evolutionen i bakgear og sænke den gennemsnitlige intelligens.

Forskere: Det rene sludder

I 2016 skrev han i en kronik her i Jylland-Posten, at indvandringspolitikken i Danmark stiller os over for tre fremtidsscenarier: underkastelse, repatriering eller borgerkrig.

»Medmindre Europa begynder at føre en ansvarlig familie-, indvandrer- og integrationspolitik oplyst af evolutionsteori, synes borgerkrig mest sandsynlig,« skrev han.

Kronikken skabte heftig debat og fik seks andre forskere − fem professorer og en lektor − til at skrive et modsvar, hvor de anklagede Nyborg for at bruge faktuelt forkerte informationer og vildledning som indpakning for slet skjult racisme.

»Vi føler os fagligt forpligtede til at modsige denne misbrug af videnskabelige termer og begreber,« skrev de seks og anklagede Nyborg for at sprede det rene sludder. Hverken kold vinter-teorien eller den påståede IQ-forskel nyder nogen som helst form for accept blandt fagfolk, lød det.«

»Nyborg er naturligvis berettiget til at ytre sine meninger om nordboeres fortræffeligheder, men at give holdningerne en evolutionsbiologisk eller genetisk begrundelse er rendyrket vrøvl.«

Nyborgs konklusioner er til gengæld i tråd med synspunkter, som den racismedømte Rasmus Paludan fremførte i partilederdebatten på TV2 tirsdag aften. Har argumenterede Paludan for, at dårligt uddannede udlændinge »selvfølgelig skal sendes hjem.« Adspurgt hvor »hjem« er, svarede han:

»Hjem vil være mange andre steder i verden. Men det vil i stort omfang være Afrika. Det er jo ikke Hongkong-kinesere, vi vil sende ud. De har en IQ, der er 10 over vores.«

Onsdag beskrev Rasmus Paludan sin nye kandidat som en »internationalt højt respekteret og anerkendt forsker«.

»Hans viden og utrolige indsigt og formidlingsevne er derfor af ubeskrivelig værdi for både partiet og for Danmark,« udtalte han i en pressemeddelelse.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at kontakte Helmuth Nyborg, som med sine 82 år sandsynligvis bliver Folketingets ældste medlem, hvis han bliver valgt ind.

Kandidat trak sig i protest

Ud over Nyborgs kandidatur bød onsdagen på flere andre nyheder fra Stram Kurs. Kun et døgn efter at være blevet præsenteret som kandidat i Syd- og Sønderjylland valgte Kim Holmgaard Madsen at forlade partiet i protest mod Rasmus Paludan, som efter hans mening optrådte for useriøst i tirsdagens partilederdebatter på DR1 og TV 2.

»Jeg må bare sige, at jeg havde forventet, at det blev mere seriøst, når valget gik i gang. Det synes jeg også, at jeg havde hørt, at det skulle blive,« siger Kim Holmgaard Madsen til Ritzau og beskriver partilederens attitude i debatterne som frembrusende.

Samtidig kom det frem, at Paludan bliver opstillet i Sjællands storkreds, mens provokunstneren Uwe Max Jensen stiller op i Nordjyllands storkreds.

Uwe Max er særligt kendt for at optræde nøgen, male med sin penis og tisse på ting. Han blev i 2017 idømt 30 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for vold mod en ansat på Kunsten i Aalborg, som ville stoppe Uwe Max Jensen i at tisse på et spejl i museets skulpturpark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.