Forbrugerombudsmanden slår hårdt ned i stor sag om ulovligt telefonsalg
Nogle af de største teleselskaber er blandt 12 virksomheder, som Forbrugerombudsmanden har meldt til politiet.
Forbrugerombudsmanden har politianmeldt fire af landets største teleselskaber samt flere energiselskaber og leadvirksomheder, som indsamler og videresælger telefonnumre, for ulovligt telefonsalg.
»Vi ønsker at sende et klart budskab om, at virksomheder skal respektere forbrugernes privatliv,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen.
Telia (Call Me), TDC (Fullrate og Telmore) og Telenor (CBB Mobil) anerkender overtrædelserne og vil betale de bøder på henholdsvis 225.000 kr., 250.000 kr. og 400.000 kr., som er indstillet af Forbrugerombudsmanden. Også selskabet 3 er politianmeldt.
Ifølge Christina Toftegaard Nielsen er der tale om det hidtil største sagskompleks om ulovligt telefonsalg. Hun slår fast, at telefonsalg er forbudt uden forbrugerens samtykke.
En del af problemet er, at teleselskaberne har kontaktet forbrugerne på baggrund af urigtige oplysninger fra leadbureauer. Det kan vi ikke bruge som undskyldning, men snarere en forklaring, som vi i telebranchen også kan lære meget af.
De fire teleselskaber og to energiselskaber, Modstrøm og Gul Strøm, er anmeldt for i strid med forbrugeraftaleloven at have ringet til forbrugere uden deres samtykke. Herudover er seks leadvirksomheder politianmeldt for at have medvirket til overtrædelserne ved at have solgt urigtige oplysninger til tele- og energiselskaberne om, at forbrugerne havde givet gyldige samtykker til telefonsalg. Også en tidligere direktør fra en leadvirksomhed er blevet politianmeldt.
Forbrugerombudsmanden har rejst sagerne på baggrund af 400 klager fra forbrugere. Sagerne er blevet gransket, og 160 af dem ligger til grund for politianmeldelserne.
De politianmeldte teleselskaber lægger sig fladt ned og undskylder. Telia kalder det en fejl, Telenor har øget sin kontrol og strammet procedurerne, og hos TDC er man »enormt ked af sagen«.
Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, beklager over for de berørte forbrugere.
»En del af problemet er, at teleselskaberne har kontaktet forbrugerne på baggrund af urigtige oplysninger fra leadbureauer. Det kan vi ikke bruge som undskyldning, men snarere en forklaring, som vi i telebranchen også kan lære meget af,« siger han.