Mørklægning skal gøre havvindmøller mere spiselige

Lyset på to omstridte kystnære mølleparker i Vesterhavet skal som forsøg kun tændes, når fly nærmer sig.

Ved at slukke lyset på cirka 40 kommende havvindmøller tæt på den jyske vestkyst håber energiselskabet Vattenfall at imødekomme kritikerne af projektet.

Trafikstyrelsen ser positivt på Vattenfalls ønske om at installere en radarløsning, så natlyset på de kystnære mølleparker Vesterhav Syd og Nord kun tændes, når der er fly i nærheden.

Det vil betyde, at møllernes kraftigste røde lys slukkes i op til 95 procent af tiden. I første omgang er der tale om et tidsbegrænset forsøg. Men Vattenfall tror på, at det bliver permanent, som det allerede er sket i Tyskland.

- Vi har lyttet til bekymringerne blandt nogle naboer om synligheden af møllerne ude på vandet. Derfor har vi besluttet at investere i radarløsningen, siger Michael Simmelsgaard, landechef for Vattenfall i Danmark.

Vesterhav Syd og Vesterhav Nord er oveni løbet ind i ny bølgegang. Først ophævede Energiklagenævnet Energistyrelsens tilladelse til Vesterhav Syd og krævede en ny miljøundersøgelse.

Dernæst benyttede politikerne i Ringkøbing-Skjern Kommune sig af muligheden for at få kolde fødder over møllerne, der skiller de lokale vande.

Et enigt byråd skrev til Folketingets politikere, at der nu var en anledning til at få de kystnære møller i en afstand på fire-ti kilometer fra kysten rykket længst muligt ud på vandet.

Søren Elbæk (S), viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, mener, at det er naturligt, at politikerne benytter chancen for at få rykket vindmøllerne så langt ud som muligt på kanten af det oprindeligt udpegede område.

- Er der en chance for at flytte dem, så er ti kilometer bedre end fire. Det har Vattenfall flere gange afvist. Men nu er der jo et tidsmæssigt vindue på grund af VVM-undersøgelsen, der alligevel forsinker projektet, siger han.

Ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er den lokale frustration forståelig.

Men i et skriftligt svar til Dennis Flydtkjær (DF) slog han for få dage siden fast, at der vil være både juridiske og omdømmemæssige konsekvenser ved at flytte møllerne på det fremskredne tidspunkt.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.