Tre gange så mange patienter som forventet får udskrevet cannabis

Efter et år har forsøgsordningen med cannabis trodset lægers kritik og bekymring og overskredet forventningerne for antallet af patienter, der modtager den alternative behandling. Det får dog ikke kritikken af ordningen til at forstumme.

Artiklens øverste billede
Interessen og efterspørgslen på medicinsk cannabis er stor både hos producenter og hos patienter på trods af advarsler fra læger. Foto: Jeff Chiu/AP.

Den 1. januar 2017 blev den grønne kending fra den euforiserende verden lukket ind i den medicinske verden på en forsøgsordning. Cannabis blev trods kritik godkendt som alternativ behandling til patienter over en fireårig periode.

Et år efter har den ordning overskredet alle forventninger. Knap 1.400 patienter har fået udskrevet en recept på cannabis som behandlingsmetode. Det viser et udtræk fra Det Fælles Medicinkort, som Sundheds- og Ældreministeriet har foretaget af det første år med forsøgsordningen, oplyser DR.

Det blæser dermed den oprindelige forventning på 500 patienter omkuld. De knap tre gange så mange patienter i behandling, anser sundhedsminister Ellen Trane Nørby for at være en succes, siger hun til DR.

Hun udtaler, at tallene giver udtryk for, at læger og patienter ude i virkeligheden er villige til at afprøve ordningen på trods af kritik fra de lægelige fagorganisationer. Det vil derfor kun gavne patienterne, at behandlingen i endnu højere grad end forventet bliver afprøvet, og dermed kan give mere ny viden.

Ifølge organisationen Dansk Selskab for Almen Medicin, DSAM, kan de mange patienter i ordningen dog ikke oversættes som en succes. Tværtimod.

»Jeg mener, man har et forkert mål med succes, når man blot kigger på, hvor mange der kommer i behandling. Det vigtigste er, at man bliver behandlet af folk, der har kompetencer, erfaringer og rammer til at behandle med de bedst mulige lægemidler på det givne tidspunkt. Vi køber ikke præmissen om, jo flere, jo bedre,« siger Anders Beich, praktiserende læge og formand for DSAM, til DR.

Patienterne i ordningen er glade for effekten. Blandt medlemmerne af Gigtforeningens brugerpanel har hver sjette benyttet cannabis til at lindre deres gigtsmerter, og 78 procent siger, de er åbne over for at bruge cannabis til smertelindring, oplyser Gigtforeningen.

Tina Kjersgaard Ulriksen er en af dem, som har fået gavn af cannabis til at dulme en hverdag omklamret af kroniske smerter som følge af psoriasisgigt. Med cannabis kunne hun nedsætte de daglige lidelser.

»Jeg skal stadig huske at tage nogle hvil i løbet af dagen. Men i mange år har jeg været vant til, at det var umuligt at planlægge noget som helst. Sådan er det ikke længere. Det er jo et helt nyt liv!,” sagde hun efter halvanden måneds behandling med cannabisolie til Gigtforeningen.

Skleroseforeningen oplever også, at cannabis har positive effekter på deres patienter og er derfor fortaler for, at det skal være lovligt som en sidste udvej til lindring af invaliderende symptomer som smerter og spasticitet.

Gigtforeningen peger dog på, at der er flere mangler i forsøgsordningen. Behandlingen er dyr, hvilket på forhånd sorterer mange patienter fra. Derudover fremhæver foreningen, at det er uvist hvad effekten er, og at lægerne bærer for stort ansvar uden at kende til effekt, doseringer og bivirkninger, argumenter de for på deres hjemmeside.

Af de årsager anbefaler bl.a. Dansk Fibromyalgi-Forening derfor ikke forsøgsordningen. Kræftens Bekæmpelse argumenterer også for, at der skal være mere viden om effekten af cannabis som medicin gennem forskning. I fremtiden meder de ikke, at det skal legaliseres, men at det skal ordnieres af lægen og behandles på lige fod med anden medicin for at kunne sikre effekten og patientsikkerheden. De mener dog, at alvorligt syge patienter skal have mulighed for få udskrevet cannabisprodukter til medicinsk brug af deres læge.

På den lægefaglige front har DSAM og Lægeforeningen fra start kritiseret ordningen. Lægerne er ikke tilstrækkeligt klædt på med de rette kompetencer, og der er ikke tilstrækkelig viden eller afprøvede forsøg med effekten af stoffet, lyder argumentationen og protesten imod forsøgsordningen fra foreningerne.

De har derfor også frarådet praktiserende læger at deltage i ordningen. Foreningernes formænd har begge tidligere argumenteret for, at ordningen nemlig har for få patienter med i ordningen til, at det vil kunne give ordentlig erfaring med behandlingens effekter og for alvor udvide vidensgrundlaget til en permanent løsning.

Trods bekymringen fra DSAM og Lægeforeningen vil sundhedsministeren fortsætte kursen med ordningen med sideløbende forskningsprojekter.

»Vi skal se på, hvem det er, som kan få gavn af det. Vi ved godt, at nogle patientgrupper ikke får gavn af den konventionelle medicin,« siger hun til DR og understreger, at det er for tidligt at komme med konklusioner.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.