Vegetarer kritiserer Aarhus-politikere for at vildlede om plantekost

Aarhus' forslag om en vegansk valgmulighed i offentlige køkkener blev skrottet på et fejlagtigt grundlag, mener vegetarforening.

Artiklens øverste billede
Sundhedsstyrelsen skriver i sin vejledning, at små børn, der ernæres vegansk, kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette tilskud til kosten og energiindholdet er tilstrækkeligt. Det kræver dog detaljeret viden om kost og ernæringsbehov. Foto: Rune Pedersen

Et rødt flertal i byrådet i Aarhus Kommune foreslog tidligere i december, at der skulle være mulighed for at vælge et vegansk måltid i alle kommunens institutioner.

Forslaget blev imidlertid droppet efter stor debat, da borgmester Jacob Bundsgaard (S) mente, at det »gik for langt«, og flere politikere udtalte sig kritisk om at tilbyde en grøn valgmulighed til børn i vuggestuer.

Anders Winnerskjold, politisk ordfører for Socialdemokratiet, forklarede til DR, at man havde noteret sig, at det »i høj grad frarådes« at give små børn vegansk mad. Og børne- og socialminister Mai Mercado meddelte, at »sund kost ikke rimer på veganer-mad«.

Men politikerne må have fået noget animalsk galt i halsen, lyder det nu fra Dansk Vegetarisk Forening, der mener, at politikernes udtalelser om plantebaseret kost er »vildledende« og ikke afspejler den reelle forskning på området.

»Politikerne har desværre misforstået forslaget. En plantebaseret kost er ikke det samme som en vegansk kost. Begrebet plantebaseret kost er opstået blandt en række anerkendte læger i USA og tager således udgangspunkt i evidensbaseret forskning om, hvad en sund kost er. Og det er en kost, der tager udgangspunkt i hele planter, dvs bælgfrugter, grøntsager, frugt, korn, nødder og frø, og hvor animalske fødevarer enten udelukkes eller er et eventuelt supplement,« siger foreningens generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

Jacob Bundsgaard har sammen med rådmand Thomas Medom (SF) i et læserbrev i JP Aarhus skrevet, at »vegansk kost ikke anbefales til spædbørn, småbørn og større børn«, samt at der ligger »solid forskning« bag Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Debatten om forslaget har været fuld af misforståelser, hvor visse politikere har haft mere travlt med hovedløst at hælde forslaget ned ad brættet end at sætte sig ind i substansen.

Men det er forkert, siger Rune-Christoffer Dragsdahl.

»Debatten om forslaget har været fuld af misforståelser, hvor visse politikere har haft mere travlt med hovedløst at hælde forslaget ned ad brættet end at sætte sig ind i substansen«.

I Sundhedsstyrelsens nyeste vejledning kan man bl.a. læse, at styrelsen »ikke kan anbefale« udelukkende vegansk kost« til børn på under to år, da det kan være svært at opfylde barnets ernæringsbehov.

Samtidig skriver styrelsen dog, at »små børn, der ernæres vegansk kan vokse og udvikle sig normalt, såfremt de får de rette tilskud til kosten og energiindholdet er tilstrækkeligt. Det kræver detaljeret viden om kost og ernæringsbehov. Forældrene må derfor opfordres til at søge rådgivning ved autoriseret klinisk diætist«.

Kim Fleischer Michaelsen, der er professor emeritus i børneernæring og rådgiver for Sundhedsstyrelsen, har tidligere over for Jyllands-Posten forklaret, at vegansk kost kan give hjerneskader hos børn, fordi de risikerer at mangle det vigtige B12-vitamin.

B12-vitamin findes i modermælk og modermælkserstatning samt som kosttilskud, men derudover findes vitaminet kun i animalske fødevarer, fordi dyrene får tilsat vitaminet i foderet.

Overlæge Allan Meldgaard Lund fra Rigshospitalets Klinisk Genetisk Klinik har ligeledes over for Jyllands-Posten vurderet, at han på sin afdeling har ét alvorlig sygt vegansk barn indlagt om året på grund af fejlernæring. Det er ikke mange, men det er alvorligt, når det sker, siger han.

Dansk Vegetarisk Forening mener dog, at de ulykkelige tilfælde kunne være undgået, hvis myndighederne havde reageret noget før. Foreningen har ifølge Rune-Christoffer Dragsdahl flere gange, første gang i 2013, rettet henvendelse til Fødevarestyrelsen med en opfordring til, at veganske forældre får vejledning i bl.a. B12-tilskud.

Sundhedsstyrelsen har før i år ikke ønsket at vejlede veganere, og kommunernes sundhedsplejersker har heller ikke måttet rådgive specifikt om vegansk kost. På styrelsens hjemmeside kan man læse, at dets anbefalinger er baseret på given evidens og »tilpasset danske traditioner, vaner og kultur«.

»Hvis man går op i evidens, skal man lytte til dem, der baserer sig på evidens uden at blande kultur ind,« lyder kritikken fra Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær og henviser til den nordamerikanske diætistforening, Academy of Nutrition and Dietetics, som mener, at »en veltilrettelagt vegetarisk kost, herunder også vegansk kost, er passende for alle livsstadier«.

En konklusion, de danske sundhedsmyndigheder ikke er enige i.

I Randers skal børne- og familieudvalget i begyndelsen af 2019 beslutte, om daginstitutionerne i Randers skal tilbyde vegetarisk og/eller vegansk kost, hvis forældrene ønsker det.

46 pct. af befolkningen støtter ifølge en måling, der tidligere i år blev offentliggjort fra Coop Analyse, en plantebaseret valgmulighed i de offentlige køkkener.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.