• Opdateret 17/12/2018 kl. 09:00

Danmark og Indien genstarter afbrudt samarbejde

Udenrigsminister Anders Samuelsen rejser mandag til Indien for at genåbne den dansk-indiske fælleskommission.

Den Dansk-Indiske Fælleskommission, der er den formelle ramme for samarbejdet mellem Danmark og Indien, bliver mandag genåbnet.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Samarbejdet har efter indisk ønske været på standby siden 2010. Det skyldes Indiens utilfredshed med, at Danmark ikke har villet udlevere våbensmugleren Niels Holck til retsforfølgelse i Indien.

Men i april blev statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Indiens premierminister, Narendra Modi, enige om, at samarbejdet skulle genoptages.

Derfor rejser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mandag til Indien. Her vil han sammen med sin indiske modpart, Sushma Swaraj, officielt genåbne fælleskommissionen.

- Danmark har brug for gode relationer og et tæt samarbejde med Indien. Forholdet har været udfordret, men i dag er vi enige om at se fremad, lyder det fra Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.

- Det er kulminationen på et års arbejde. Nu skal vi have fart på samarbejdet. På sigt håber jeg, at vi kan indgå et strategisk partnerskab med Indien, som dem Danmark har med andre store asiatiske vækstøkonomier.

Kommissionen ledes af de to landes udenrigsministre. Derudover er der en række forskellige arbejdsgrupper, som regelmæssigt mødes på politisk niveau.

De arbejder blandt andet inden for energi, landbrug, fødevarer, teknologi, miljø og byudvikling.

- Indien er næste år verdens femtestørste økonomi, men under en halv procent af dansk eksport går til Indien, siger Anders Samuelsen i meddelelsen.

- Så der er et kæmpe uudnyttet potentiale. Vi skal gribe det momentum, vi nu har skabt og accelerere eksporten.

Konflikten mellem Danmark og Indien startede i 1995, da Niels Holck var med til at levere fire ton våben til en oprørsgruppe i det nordøstlige Indien. Mens han slap væk, fik flere andre livstidsdomme i Indien.

Siden 2002 har Indien officielt anmodet om at få udleveret Niels Holck. Han var i en periode anholdt med henblik på udlevering, men de danske domstole afviste det, da retten mente, at der var en reel risiko for, at han ville blive udsat for tortur.

Det afgjorde landsrettet i 2011, hvilket skabte stor vrede i Indien. Som modsvar har Indien ad flere omgange sat samarbejdet i bero i protest over den manglende udlevering.

- Danmarks beslutning repeterer den ældste af alle racistiske tommelfingerregler:

- Brune menneskers retssystem er ikke for hvide mennesker, skrev den indiske journalist Praveen Swami i Information i 2012 om sagen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.