Annonce
Indland

Tørken har sat en stopper for myg i Danmark

Sommerens lave myggebestand kan vise sig at resultere i en usædvanlig stor bestand næste sommer.

DTU Veterinærinstituttet har siden 2011 holdt øje med myggebestanden, da insekterne kan være spredere af diverse virusser og sygdomme. Arkivfoto: Mik Eskestad

Et rekordhøjt antal naturbrande, hårde tider for landbruget og iltsvind i danske søer. Sommerens tørke har allerede haft mange og store konsekvenser.

Dog vil de fleste formentlig være ganske tilfredse med, at det tørre vejr har været med til at sætte en stopper for myg denne sommer.

Forskere kan udrydde sygdomsspredende myg

Således har der indtil videre i august, som plejer at være højsæson for myggestik, været et rekordlavt antal myg, der har været på jagt efter blod hos dyr og mennesker.

Det viser en ugentlig måling fra uge 32, som DTU Veterinærinstituttet står bag.

Der findes i omegnen af 30 såkaldte stikmyg i Danmark, som er inddelt i fem grupper: skov- og strandengmyg, husmyg, fuglemyg, sumpmyg og malariamyg. Tilbagegangen denne sommer er gældende for alle grupperne.

Foto: DTU Veteriænærinstituttet

Årsagen til det lave antal af de forhadte insekter skal ifølge Martin Karl Vagn Jensen, der er ekspert i insekter og emeritus ved Aarhus Universitet, findes i, at tørke siden april og maj har gjort det svært for myggene at yngle i vandpytter og vandhuller. Det fortæller han til DR.

Den manglende regn har nemlig gjort, at ynglestederne er tørret ud, inden larverne har gennemgået deres udvikling.

Der er dog ingen grund til udbredt jubel. For med en lav myggebestand denne sommer, kan sommeren 2019 vise sig at ende med usædvanligt mange myg.

»Skovmyggens æg kan ligge en sæson over, således at æg, der er lagt et år, kan springe et år over, fordi der ikke kommer vand i det fugtige område, hvor de er lagt. Kommer der så godt med forårsregn året efter, så kan de klække,« forklarer Martin Karl Vagn Jensen til DR.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Søvn er afgørende for studiepræstationen
For lidt søvn kan både gå ud over koncentration, humør og indlæringsevne. Og faktisk kan dele af hjernen sove, mens kroppen egentlig er vågen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her