Annonce
Indland

Ombudsmand gik udenom departementschefs citater om offentlighed

Skjult lydoptagelse afslørede opfordring af ansatte til at tilrettelægge arbejdet, så de undgår offentlighed.

Det vakte opsigt, da en lækket lydoptagelse fra et internt møde i Økonomi- og Indenrigsministeriet kom frem i offentlighedens lys.

Men Folketingets Ombudsmand går ikke ind i sagen om udtalelserne, som ministeriets departementschef, Sophus Garfiel, kom med på mødet.

Udtalelserne har været omtalt i flere medier, og Ombudsmanden har modtaget en række henvendelser med opfordring til at undersøge sagen.

- Departementschefens udtalelser har givet anledning til forskellige reaktioner i blandt andet medierne. Efter min opfattelse er der imidlertid ikke udsigt til, at jeg ville kunne kritisere udtalelserne som ulovlige.

- Derfor går jeg ikke ind i sagen, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

Det var en skjult lydoptagelse, der afslørede departementschefen i at opfordre sine ansatte til at tilrettelægge deres arbejde, så de undgår offentlighed.

Han har siden sagt, at han er fortaler for offentlighed.

For en uge siden var økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i samråd om sagen.

- Jeg kan klart afvise, at jeg bifalder, hvis der i ministeriet er blevet givet instrukser om at tilrettelægge arbejdet, så offentlighed kan søges undgået, sagde han dengang.

- Jeg har tværtimod understreget min tilgang om åbenhed og offentlighed i ministeriet.

Udtalelserne drejede sig om aktindsigt.

Det er, når der søges om at få udleveret dokumenter fra statslige eller kommunale myndigheder. Det søges ofte af journalister for at få indblik i ministeriers arbejde.

Sagen startede i maj, da Politiken afslørede en lækket lydoptagelse med Sophus Garfiel.

Her siger han, at man skal tilrettelægge sit arbejde, så det ikke kommer frem, hvis der er oplysninger, man ikke ønsker fremme i offentligheden.

Det er Ammitzbøll-Bille dog ikke enig i. Departementschefen har sagt, at det blot var en opfordring til sine ansatte om at tænke sig om.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her