Annonce
Indland

Styrelse: Urealistisk at nå mål for tvang

Trods fokus på det modsatte vokser antallet af patienter, der oplever tvang i psykiatrien, viser en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Det går den forkerte vej med brug af tvang på landets psykiatriske afdelinger, konkluderer Sundhedsstyrelsen. Arkivfoto: Mads Nissen

»Bekymrende« og »langt fra tilfredsstillende«. Sådan skriver Sundhedsstyrelsen i en ny rapport om udviklingen i brugen af tvang over for patienter på landets psykiatriske afdelinger.

Styrelsen slår fast, at Folketingets stort anlagte mål om at nedbringe brugen af tvang markant frem mod 2020 ikke kan nås, »da anvendelsen af tvang hverken på nationalt eller regionalt niveau er nedbragt i et omfang, der gør det realistisk«. Brugen af tvang er ikke »nedbragt, som det var hensigten«, men »omlagt«, konstaterer Sundhedsstyrelsen.

I 2017 oplevede 5.821 voksne – knap hver fjerde indlagte – tvang. Da målet om mindre tvang blev vedtaget i 2014, var udgangspunktet 5.633 patienter. Og selv om der sker færre bæltefikseringer, er bl.a. brugen af beroligende medicin og fysisk fastholdelse i stedet taget til.

Mens organisationen Bedre Psykiatri kalder situationen »katastrofal«, finder Gitte Ahle, formand for Dansk Psykiatrisk Selskab og overlæge på Retspsykiatrisk Afdeling i Glostrup, det »bekymrende, at der ikke er blevet afsat ressourcer til at nedbringe tvang i det omfang, det er nødvendigt«. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) har længe set 2020-målene som urealistiske, fordi »der har manglet både personale og penge«.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) »deler Sundhedsstyrelsens pessimisme«, menholder fast i 2020-målene og fremhæver, at regeringen netop har øremærket 200 mio. kr. til psykiatrien i økonomiaftalen med regionerne.

Formand for Danske Regioners psykiatriudvalg, regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), ærgrer sig over, at regionerne ikke er i mål med det, hun kalder »en mere menneskelig psykiatri uden tvang«.

»Regionerne skal udveksle erfaringer, for i Hovedstaden og Syddanmark går det fremad, men et af problemerne har været, at de øremærkede penge til nedbringelse af tvang er udløbet,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her