Annonce
Indland

Regeringen tilbageholder finansieringen af udspil

Flere politiske udspil fra regeringen mangler konkret og præcis finansiering. »Ikke særligt sympatisk,« mener DF.

Regeringen er blevet mere fåmælt om finansieringen i sine politiske udspil. Foto: Finn Frandsen

Regeringen har udviklet en ny praksis, hvor den undlader fuldt ud at fremlægge, hvor pengene skal komme fra i en række politiske udspil.

Ofte er regeringens konkrete forslag til fuld finansiering først kommet frem i de politiske forhandlinger, der foregår bag lukkede døre. Og det gør det sværere for borgerne at gennemskue effekterne af regeringens politik, lyder det fra økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen.

»Siden finanskrisen har der været en kultur, hvor man skulle fremlægge præcis finansiering. Ellers var man uansvarlig. Når regeringen nu ikke vil vise det sure med det søde, kan borgerne ikke vurdere konsekvenserne af de økonomiske udspil,« siger han.

Skiftet er kommet, efter at V-regeringen i august 2016 præsenterede en fuldt finansieret og detaljeret »Helhedsplan«. Siden er der blevet puttet med detaljerne om finansieringen i større udspil om alt fra boliger til skat og medier.

Da VLAK-regeringen i august 2017 præsenterede et skatteudspil, var det for eksempel ikke ledsaget af konkret finansiering. Et par dage efter lød det overordnet, at pengene skulle komme fra det såkaldte økonomiske råderum og »justeringer af overførselsområdet«. Hvad det sidste betød, ville regeringen ikke oplyse over for offentligheden.

Heller ikke i udspillet til et nyt forsvarsforlig anviste regeringen, hvordan den ville løfte forsvarets økonomi med 4,8 mia. kr.

For nylig præsenterede regeringen et 44 sider langt udspil til et nyt energiforlig. Her var der blot fem linjer, der angav, at pengene skulle tages fra råderummet samt »midler tilvejebragt på energiområdet.«

Denne praksis møder kritik fra både Socialdemokratiet og støttepartiet Dansk Folkeparti.

»Det er ikke særligt sympatisk, det er for nemt, og det er en skærpende omstændighed, når en regering ikke anviser konkret finansiering,« siger finansordfører René Christensen (DF) og mener, at det er et demokratisk problem.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, kan godt se »dilemmaet«, men frygter, at gode forslag må droppes, hvis regeringen spiller med åbne kort.

Finansminister Kristian Jensen (V) afviser kritikken. I forhold til udspil om skat og forsvar har den »åbne finansiering« haft som formål, at der var flere muligheder for finansiering, oplyser han:

»Jeg synes, vi har været meget præcise.«

 
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her