9400 hjerner er reddet fra psykiatrisk hospital i Aarhus
Hjernerne stammer fra afdøde psykisk syge patienter og blev indsamlet fra 1945 og indtil 1982.
I kældrene under psykiatrisk hospital i Risskov ligger verdens formodentlig største samling hjerner.
9497 hjerner fra psykiatriske patienter ligger i formalinlage i gule spande og har i mange år været brugt til forskning.
I 2017 blev det besluttet, at hjernerne skulle skrottes, fordi Regionsrådet i Aarhus vurderede, at den forskningsmæssige værdi ikke stod mål med omkostningerne ved at flytte samlingen til Skejby Sygehus, når det psykiatriske hospital i Risskov i 2018 flytter til det nye super-sygehus.
Den plan er nu droppet, skriver Aarhus Universitet (AU) i en pressemeddelelse.
Syddansk Universitet, Psykiatrien i Region Syddanmark og Odense Universitetshospital har takket ja til at overtage hjernesamlingen, og dermed undgår man at skulle destruere de næsten 10.000 hjerner.
»Jeg er oprigtigt glad for, at samlingen består og bliver i Danmark. Min store bekymring var, at årtiers arbejde med og store investeringer i at opbygge og bevare hjernerne skulle forsvinde. Det er en sjælden samling på verdensplan, og det har været en ubærlig tanke at lade den gå tabt. Nu håber jeg, at dele af vores projekter og viden kan føres videre i hjerneforskningen i Region Syddanmark,« siger Gregers Wegener, der er professor og leder af Translational Neuropsychiatry Unit ved Institut for Klinisk Medicin, hvor samlingen i dag har til huse.
Beslutningen om at droppe skrotningen kommer i kølvandet på den massive kritik, der rejste sig, da man besluttede at destruere hjernerne. Flere forskere udtalte dengang, at samlingen er uerstattelig, og at det ville være videnskabeligt forkasteligt ikke at bevare den.
Odense Universitetshospital ser da også et stort potentiale i samlingen og er meget glade for at kunne overtage den. Det skriver hospitalet i en pressemeddelelse.
»Samlingen er unik, fordi en del af hjernerne ikke er påvirkede af moderne medicin. Det gør det muligt for os i detaljer at studere genetiske årsager til psykiatriske sygdomme og de strukturelle, neurologiske forandringer, som de udløser. Det vil gøre det muligt for os på sigt at forbedre patienternes behandling og livskvalitet,« siger Kate Lykke Lambertsen, lektor i neurobiologi ved Syddansk Universitet.
Odense Universitetshospital, der netop har oprettet hjerneforskningscenteret BRIDGE, planlægger desuden at gøre samlingen tilgængelig for forskere fra hele verden for at øge det forskningsmæssige udbytte.
Overflytningen forventes at skulle ske til efteråret, og BRIDGE forventer, at man vil skulle bruge omkring 550.000 kroner om året på at vedligeholde samlingen.