Nyt studie: Du får ikke nye hjerneceller efter teenage-alderen

En undersøgelse leverer nyt indspark til en mangeårig debat blandt hjerneforskere om, hvad der sker, når vi lærer noget nyt.

Artiklens øverste billede
Hjernens hukommelsescenter, hippocampus, stopper med at danne nye celler, når vi går ind i puberteten, viser ny forskning. Foto: Rune Pedersen

Der er ingen tvivl om, at børns hjerner danner nye nerveceller, de såkaldte neuroner.

Men det er debatteret blandt hjerneforskere, om vi mennesker fortsætter med at danne nye neuroner op gennem livet, eller om det stopper med tiden. Nu er der nyt i sagen, skriver Videnskab.dk.

Et helt nyt amerikansk studie på menneskeligt hjernevæv fra 59 personer peger på, at nye neuroner stopper med at blive dannet i hukommelsescentret hippocampus efter 13 årsalderen.

Hvis vi mister de dyrebare neuroner, for eksempel i forbindelse med en hjerneskade, ja, så ser det altså ikke ud til, at vi ikke får nye som voksne.

»Undersøgelsen svarer på et spørgsmål, man har forsøgt at svare på mange gange tidligere uden at være så overbevisende som det her studie, der er metodisk meget grundigt. Så jeg er faktisk overbevist nu,« siger Christina Sørensen, der lige har færdiggjort en postdoc på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Læs også: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Hun har selv forsket i neurogenese, som dannelsen af nye neuroner kaldes, men hun har ikke bidraget til den nye undersøgelse.

Forskningsartiklen er netop udgivet i tidsskriftet Nature.

En af de store forskelle på dyr og mennesker

En lang række studier viser ellers, at dannelsen af nye neuroner finder sted hos andre dyrearter hele livet gennem. Det har været en af årsagerne til, at forskere har ment, at det nok også sker hos mennesker.

Men her lader der til at være en væsentlig forskel på mennesker og dyr, siger Christina Sørensen.

»Det kan have noget at gøre med den måde, vores hjerne lagrer informationer og skaber nye forbindelser, som dyr ikke gør. Måske er det en nødvendighed at begrænse udskiftningen og dannelsen af nye hjerneceller for bedre at kunne langtidslagre informationer,« siger Christina Sørensen.

Læs også: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Forskning har samtidig peget på, at størrelsen af hjernen hos primater påvirker dannelsen af nye neuroner. Jo større hjernen er i forhold til kroppen, desto mindre neurogenese syntes der at være.

Det kan pege på, at neurogenese sker på bekostning af kognition, såsom intelligens og lagring af minder. 

Der skal mere forskning på banen

Forskerne bag det nye studie skriver i forskningsartiklen, at det har været en udbredt opfattelse, at neurogenese også finder sted hos voksne mennesker.

Derfor skal der også mere end et enkelt studie til at gøre op med den tidligere hypotese, mener professor Poul Videbech, der forsker i effekten af antidepressiv behandling på deprimeredes hjerner.  

»Problemet er, at der er overvældende evidens for neurogenese hos voksne og selv gamle mennesker, sådan som jeg forstår det. Derfor skal der mere end en enkelt undersøgelse til at vælte korthuset,« siger Poul Videbech, professor og overlæge ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.