Annonce
Viden

Nyt studie: Du får ikke nye hjerneceller efter teenage-alderen

En undersøgelse leverer nyt indspark til en mangeårig debat blandt hjerneforskere om, hvad der sker, når vi lærer noget nyt.

Hjernens hukommelsescenter, hippocampus, stopper med at danne nye celler, når vi går ind i puberteten, viser ny forskning. Foto: Rune Pedersen

Der er ingen tvivl om, at børns hjerner danner nye nerveceller, de såkaldte neuroner.

Men det er debatteret blandt hjerneforskere, om vi mennesker fortsætter med at danne nye neuroner op gennem livet, eller om det stopper med tiden. Nu er der nyt i sagen, skriver Videnskab.dk.

Et helt nyt amerikansk studie på menneskeligt hjernevæv fra 59 personer peger på, at nye neuroner stopper med at blive dannet i hukommelsescentret hippocampus efter 13 årsalderen.

Hvis vi mister de dyrebare neuroner, for eksempel i forbindelse med en hjerneskade, ja, så ser det altså ikke ud til, at vi ikke får nye som voksne.

»Undersøgelsen svarer på et spørgsmål, man har forsøgt at svare på mange gange tidligere uden at være så overbevisende som det her studie, der er metodisk meget grundigt. Så jeg er faktisk overbevist nu,« siger Christina Sørensen, der lige har færdiggjort en postdoc på Institut for Neurovidenskab ved Københavns Universitet.

Læs også: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Hun har selv forsket i neurogenese, som dannelsen af nye neuroner kaldes, men hun har ikke bidraget til den nye undersøgelse.

Forskningsartiklen er netop udgivet i tidsskriftet Nature.

En af de store forskelle på dyr og mennesker

En lang række studier viser ellers, at dannelsen af nye neuroner finder sted hos andre dyrearter hele livet gennem. Det har været en af årsagerne til, at forskere har ment, at det nok også sker hos mennesker.

Men her lader der til at være en væsentlig forskel på mennesker og dyr, siger Christina Sørensen.

»Det kan have noget at gøre med den måde, vores hjerne lagrer informationer og skaber nye forbindelser, som dyr ikke gør. Måske er det en nødvendighed at begrænse udskiftningen og dannelsen af nye hjerneceller for bedre at kunne langtidslagre informationer,« siger Christina Sørensen.

Læs også: Tre døgn uden søvn fjerner depression

Forskning har samtidig peget på, at størrelsen af hjernen hos primater påvirker dannelsen af nye neuroner. Jo større hjernen er i forhold til kroppen, desto mindre neurogenese syntes der at være.

Det kan pege på, at neurogenese sker på bekostning af kognition, såsom intelligens og lagring af minder. 

Der skal mere forskning på banen

Forskerne bag det nye studie skriver i forskningsartiklen, at det har været en udbredt opfattelse, at neurogenese også finder sted hos voksne mennesker.

Derfor skal der også mere end et enkelt studie til at gøre op med den tidligere hypotese, mener professor Poul Videbech, der forsker i effekten af antidepressiv behandling på deprimeredes hjerner.  

»Problemet er, at der er overvældende evidens for neurogenese hos voksne og selv gamle mennesker, sådan som jeg forstår det. Derfor skal der mere end en enkelt undersøgelse til at vælte korthuset,« siger Poul Videbech, professor og overlæge ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her