Trådhegn ved den dansk-tyske grænse skal holde vildsvin og svinepest ude af Danmark
Regeringen og Dansk Folkeparti vil rejse et halvanden meter højt hegn langs hele den dansk-tyske grænse for at undgå svinepest.
Det handler ikke om grænsekontrol. Og så alligevel.
Regeringen og Dansk Folkeparti vil nu tage et opsigtvækkende skridt, og opsætte et halvanden meter højt trådhegn langs hele den dansk-tyske grænse. Knap 70 km langt og til en pris på næsten 80 mio. kr.
De kan nemlig bære den frygtede afrikanske svinepest, som vil lamme dele af Danmarks milliardeksport af svinkekød, hvis den bryder ud her i landet. Trods ihærdige forsøg er det ikke lykkes at standse svinepestens spredning i Europa. Senest er Tjekkiet blevet ramt.
Sygdommen er ikke farlig for mennesker, og rammer kun vild- og tamsvin. Men dem er der som bekendt mange af i Danmark.
Hegnet skal være 1,5 meter højt og graves ca. en halv meter ned i jorden. Ved private overgange og stier skal der opsættes riste eller låger, så mennesker stadig kan passere.
Vejtrafikken vil ikke blive påvirket, forsikrer regeringen. Schengen-aftalen vil stadig blive overholdt.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) understreger, at et udbrud af afrikansk svinepest i Danmark øjeblikkeligt vil lukke dansk salg til tredjelande - en milliardeksport, der udgør 11 mia. kroner årligt.
Derfor skal svinene holdes ude:
»Vi ser med stor bekymring på risikoen for vores eksport til markeder uden for EU, hvis der udbryder afrikansk svinepest i Danmark. Derfor vil vi tage alle de forholdsregler, vi kan, både for at beskytte vores egen svineproduktion, men i høj grad også for at beskytte vores eksportmarkeder,« siger Esben Lunde Larsen til Jyllands-Posten.
Missionen er todelt: Vildsvin skal udryddes i Danmark, og hegnet skal sikre, at der ikke vandrer flere ind.
På spørgsmålet om, hvilke konsekvenser hegnet vil få for det øvrige dyreliv i grænseområdet, svarer Esben Lunde Larsen, at vejene stadig vil være åbne:
»Så rådyr der vil krydse grænsen må finde vej hen til en vejoverføring og gå ind, hvis ikke de kan springe over hegnet.«
Det kan vildsvinene vel også?
»Den risiko er der. Derfor siger vi også, at hegnet ikke er 100 procent sikkert. Og derfor vil vi fortsætte med at nedskyde vildsvin i det danske grænseområde i det omfang, vi finder dem.«
Hvad med ulve? Kan de stadig komme ind sydfra?
»Så vidt jeg har fået oplyst, så er hegnet ikke ulvesikkert. Men formålet er også ene og alene at holde vildsvin ude.«
Hvad ligger der i, at hegnet ikke er ulvesikkert?
»At ulven kan springe ret højt - højere end vildsvin. Og derfor tror jeg ikke, at det vil kunne holde ulve ude.«
Okay. Laver I nogle undersøgelser af, hvordan hegnet vil påvirke dyrelivet?
»Det er Naturstyrelsen, der bliver bygherre på projektet, og vi kommer naturligvis til at følge eventuelle konsekvenser,« siger Esben Lunde Larsen.
3. april inviterer han til borgermøde for hele grænselandet for at orientere om planerne. Her lodsejere kunne få information om eventuelle ekspropriationer. Der findes ca. 200 lodsejere i det berørte område.
Ud over vildsvinehegnet indeholder aftalen mellem regeringen og DF forslag om at hæve bødestørrelsen markant for overtrædelser, som medfører risiko for at bringe afrikansk svinepest til Danmark. Det kan for eksempel være ved utilstrækkelig rengøring af dyretransporter, ulovlig indførsel af fødevarer eller ulovlig fodring med madaffald, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.
Prisen for den styrkede indsats mod afrikansk svinepest lyder på i alt 123,9 mio. kr. Hvoraf de knap 80 mio. kr. går til hegnet.
Regeringen og DF vil derudover tilvejebringe 30 mio. kr. ved medfinansiering fra erhvervslivet.
Borgermøde om grænsehegnet
Esben Lunde Larsen inviterer lokale beboere til borgermøde for at orientere om processen vedrørende det nye grænsehegn.
Tid: Tirsdag den 3. april kl. 19.00-20.00
Sted: ECCO Center, Ecco Alleen 4 i Tønder
Tilmelding er ikke nødvendig, men der er maks. plads til 300 personer. Ud over ministeren deltager Naturstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Landbrugsstyrelsen.