Annonce
Indland

Grønlænderne skal til stemmeurnerne 24. april

Grønlands landsting, Inatsisartut, har tirsdag vedtaget, at der 24. april afholdes valg i Grønland.

Grønlands hovedstad Nuuk er hjemsted for knap 17.000 af landets godt 50.000 indbyggere. Foto: Sofia Busk

De grønlandske vælgere skal til valg 24. april. Det har Grønlands landsting, Inatsisartut, tirsdag vedtaget på en ekstraordinær samling.

Det skriver det grønlandske medie KNR.

Ved valget skal der vælges 31 medlemmer til Inatsisartut.

Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, der er formand for partiet Siumut, udskrev i forrige uge valg.

Han indstillede i første omgang til, at det blev afholdt enten 17. eller 24. april, men kun den sene dato indgik i forslaget, da der skulle stemmes i Inatsisartut.

Den valgdato blev tirsdag en realitet, da partiet Inuit Ataqatigiit samt Kielsens eget parti, Siumut, stemte for.

Løkke beder danske ministre tie om Grønland

Det betyder, at de to nye partier Samarbejdspartiet og Nunatta Qutornai, der arbejder på at blive valgbare, får længere tid til at indsamle nok underskrifter.

Ifølge den grønlandske valglov er valgperioden fire år.

Der var senest valg i december 2014, men Kim Kielsen ønsker ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq, at Inatsisartut kan konstituere sig i god tid før sommerferien.

- Det vil gøre det muligt for det nye Naalakkersuisut (det grønlandske landsstyre, red.) at forberede et finanslovsforslag for 2019 med reelt politisk indhold, ligesom det vil gøre det muligt at forberede andre vigtige forslag til behandling allerede under Inatsisartuts efterårssamling i år, sagde han.

Særligt to emner ventes at fylde den grønlandske valgkamp, har Sermitsiaqs chefredaktør, Poul Krarup, tidligere forklaret Ritzau - fordeling af fiskekvoter og forholdet til Danmark.

Det skyldes, at der skal forhandles en ny fiskerilov, når det nye landsting samles.

- Fiskeriet er det eneste eksporterhverv, Grønland har. Det vil svare til, at man lavede om på forholdene for Mærsk, Lego og Novo Nordisk på en gang. Det har virkelig stor betydning, at det sker rigtigt, siger han.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her