Sygehuse for milliarder på vej: Bliver dit supersygehus færdig til tiden?

Ikke færre end 11 af 16 byggerier af supersygehuse rundt om i landet bliver ikke færdige til planlagt tid, viser en statusrapport.

Artiklens øverste billede
Det Nye Universitetshospital i Aarhus (Skejby) er det ene af to store sygehusbyggerier, som af Sundheds- og Ældreministeriet er sat under skærpet tilsyn, fremgår det af den nye statusrapport. Her ses hospitalets landingsplads til helikoptere. Foto: Benjamin Nørskov

Patienter i det meste af landet kommer til at vente længere tid end planlagt, før de bliver behandlet på de nye supersygehuse, som bliver bygget over hele Danmark i disse år.

De fem regioner kæmper nemlig ikke alene med at få økonomien i projekterne til sammenlagt 41 mia. kr. til at hænge sammen. De kan heller ikke overholde tidsplanerne. Således bliver ikke færre end 11 af de 16 byggerier af supersygehuse forsinkede i op til tre år.

Det fremgår af den årlige statusrapport over sygehusbyggerierne, som Sundheds- og Ældreministeriet før nytår afleverede til Folketinget.

Da regionerne skulle have Sundheds- og Ældreministeriets endelige tilsagn om penge til byggerierne, oplyste de, hvornår de forventede, at de nye sygehuse kunne tages i brug. Disse skøn viser sig nu langt fra at holde. Seks sygehuse bliver først taget i brug et år senere end planlagt, fire projekter er udskudt med to år og et projekt med tre år, fremgår det af rapporten.

Forsinkelserne kan være både større og mindre, da det forventede år for ibrugtagning af sygehusene i rapporten alene opgøres som et kalenderår.

En ommer i Odense

Byggeriet af Ny Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde bliver således ifølge Region Hovedstaden tre et halvt år forsinket, selv om det hedder tre år i rapporten. Alene to et halvt år af forsinkelsen skyldes ifølge regionen »langstrakte forhandlinger« med Roskilde Kommune om lokalplanen – resten af forsinkelsen skyldes arbejdet med dispositionsforslaget, granskning af hovedprojektet og indarbejdelse af krav til projektet fra kommunens side.

I Region Syddanmark har man været ude i et nervepirrende forløb om byggeriet af et nyt universitetshospital i Odense. Enden på dramaet er mundet ud i en forventning om, at projektet til 6,3 mia. kr. først forventes at blive taget i brug i 2022 og ikke som tidligere planlagt i 2020.

I Odense skyldes forsinkelsen ifølge Karsten Uno Petersen (S), formand for Innovationsudvalget i Region Syddanmark, først og fremmest, at man har måttet tilpasse projektet til den økonomiske ramme. Regionens totalrådgiver præsenterede et projekt, som sprængte budgettet med 1,3 mia. kr. Det kom som et chok for alle. Efter en gennemregning af tallene blev overskridelsen reduceret til først 900 mio. kr. og siden 425 mio. kr., som regionen har besluttet selv at finansiere. For at spare har man bl.a. valgt at bygge i højden i stedet for i bredden. Man har også brugt tid på at finde ud af, hvordan byggeriet skulle udbydes.

Erfaringerne

»Vi er ikke begyndt at bygge endnu. Vi har, belært af erfaringen andre steder fra, valgt at være meget grundige i forberedelserne, så vi ikke midt i projektet bliver nødt til f.eks. at skære en etage væk, fordi økonomien ikke holder. Vi vil have sikkerhed for, at projektet kan holdes inden for de økonomiske og tidsmæssige rammer og forventer, at det bliver taget i brug med udgangen af 2022,« siger Karsten Uno Petersen.

Revisionsfirmaet EY fastslog i en rapport om sygehusbyggerierne i 2015 til Danske Regioner, at »tidsplanerne har været for optimistiske« med forsinkelser til følge og anbefalede, at man anlagde en »mere realistisk og konservativ« vurdering af, hvornår man bliver færdig. Siden da er antallet af sygehusbyggerier, der bliver forsinket, steget.

Budgetterne må ikke overskrides, så for at holde sig inden for de økonomiske rammer har regionerne måttet tegne nye streger, skære arealer, senge og køkkener væk og lave nye udbud. Det gør, at projekterne let bliver forsinkede, forklarer Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi.

Under skærpet tilsyn

»Det er ikke nogen katastrofe med forsinkelser på et år eller to, for så kører man bare videre med det, der er, og som fungerer, indtil det nye er klar til at tage i brug,« siger han.

Sundheds- og Ældreministeriet har sat to store byggerier under skærpet tilsyn, fremgår det af den nye statusrapport.

Det Nye Universitetshospital i Aarhus (Skejby) har været under skærpet tilsyn siden 2011 bl.a. af hensyn til styringen af projektet. De første kliniske afdelinger er flyttet ind i år. Ibrugtagningen af akutcentret er blevet udskudt flere gange pga. problemer med renheden på operationsstuerne. Det har samtidig betydet forsinkelser for indflytningen af andre afdelinger. Region Midtjylland har nu valgt at ombygge 40 operationsstuer og forventer, at akutcenteret kan flytte ind i de nye lokaler i maj 2018, står der i rapporten.

Det Nye Rigshospital er det andet projekt, som er under skærpet tilsyn pga. økonomiske problemer, som Jyllands-Posten omtalte for nogle dage siden. Projektet har »tiltagende økonomiske udfordringer« pga. ekstrakrav fra entreprenører, og der kører en voldgiftssag. Det kan medføre en overskridelse af budgettet på »op mod 7-11 pct., som i givet fald vil blive finansieret af regionens anlægsbudget,« hedder det.

Uden at være under skærpet tilsyn holder Sundheds- og Ældreministeriet samtidig ekstra godt øje med sygehusbyggeriet i Odense for »at skabe betryggelse for projektets realiserbarhed«. Ministeriet har især fokus på de »de udfordringer, der kan være med at følge styring af økonomi og fremdrift« ved den valgte entreprisemodel.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.