Indland

Fejl vil forsinke behandling af kræft

En skandale, kalder Kræftens Bekæmpelse de gentagne fejl i flere tusinde indkaldelser.

Over 4.000 danskere skal på grund af en fejl igen undersøges for tarmkræft. Arkivfoto: Sofia Busk

Over 4.000 danskere skal på grund af en fejl igen undersøges for tarmkræft, selv om de har været igennem en screening – uanset om de tidligere blev frikendt eller fik besked om en mistanke om kræft.

Begge budskaber, som er sendt ud til en lang række borgere i regionerne Hovedstaden, Sydjylland og Nordjylland som svar på deres afføringsprøve, kan være forkerte.

Derfor er de tre regioner i øjeblikket i gang med at genindkalde mennesker, hvis prøver er blevet forbyttet på grund af en menneskelig fejl hos virksomheden Strålfors, der er underleverandør til Postnord.

»En skandale, at man ikke har bedre styr på det. Det er jo ikke bare en enkelt fejl, for der er kommet flere dryppende, og det vil selvsagt forsinke, at mennesker med tarmkræft kommer i behandling,« siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

I Tarmkræftforeningen frygter formand Jette Lyngholm, at de mange fejl øger usikkerheden ved screening for tarmkræft, som i forvejen har lavere tilslutning end f.eks. folkeundersøgelser af kvinder for brystkræft.

Region Hovedstaden sender flest breve ud, og det ærgrer regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) på patienternes vegne.

»Samtidig lægger de mange ekstra indkaldelser et øget pres på sygehusafdelingerne,« siger hun og tilføjer, at det kan være nødvendigt at afsætte flere penge til tarmkræftområdet.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skælder i en sms til Jyllands-Posten ud:

»Det er meget tydeligt, at Postnords underleverandør Strålfors i den grad ikke har haft styr på den opgave, de skulle løse med at pakke og sende breve. Det har været til gene for patienterne og skabt utryghed.«

40 nordjyder har fået forbyttet prøver for tarmkræft

I Strålfors beklager kommunikationsdirektør Elisabeth Wesselson i et skriftlig svar de fejl, der opstået på grund af et maskinstop, og hun tilføjer, at virksomheden har indført nye rutiner og et skrappere tilsyn.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her