Indland

PET vil ikke hjælpe – bygherrer må gætte sig til god terrorsikring

Flere parter efterlyser fælles danske standarder for god terrorsikring. PET afviser at udarbejde dem.

Offentlige institutioner og private virksomheder interesserer sig stadig mere for, hvordan de kan terrorsikre bedst muligt, men de kan ikke få den fornødne vejledning i, hvordan de skal gøre. Sådan lyder det fra Bygherreforeningen, hvis medlemmer bl.a. er store virksomheder, uddannelses- og kulturinstitutioner. De »føler sig ofte lidt rådvilde, når det kommer til terrorsikring,« siger direktør Henrik Bang.

I Danmark findes der nemlig ikke en offentlig vejledning i, hvad god terrorsikring er.

»Så længe der ikke er tilgængelige retningslinjer, risikerer vi, at der ikke bliver lavet terrorsikring, hvor der måske burde. Eller vi risikerer, at der bliver lavet terrorsikring, som ikke tager de nødvendige hensyn eller har den kvalitet, den burde,« siger Henrik Bang og efterlyser en løsning, hvor staten vejleder både offentlige og private bygherrer.

I Norge har forsvaret udgivet en omfattende sikringshåndbog, som vejleder norske bygherrer, entreprenører og leverandører.

»Det er vigtigt for os, at vi får formidlet den viden, der er på dette område, så bygninger i Norge kan sikres ordentligt,« siger leder af Nasjonalt kompetencecenter for sikring af bygg i Norge Helge Langberg.

I Danmark har PET over for Folketinget vurderet, at der ikke er behov for en vejledning, fordi terrorsikring skal bero på konkrete vurderinger. Men det ene udelukker ikke det andet, siger både Helge Langberg og Bygherreforeningen.

Både DF og S vil have en løsning, hvor fagfolk kan få vejledning fra staten om terrorsikring, når de har brug for det.

»Når store virksomheder og institutioner vil terrorsikre, skal de have redskaberne til at finde de rigtige løsninger,« siger Peter Skaarup (DF), formand for Folketingets Retsudvalg.

Retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at »det offentlige skal stille god information om terrorsikring til rådighed«. Om det skal være i form af en sikringsbog efter norsk eksempel eller en rådgivningsservice, er ikke afgørende, siger begge partier.

Jyllands-Posten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere
Viden
Månen kan have huler, som mennesker kan bo i
Gamle lavarør kan gøre det nemmere at bosætte sig på Månen. Specielt nyopdagede grotter langt mod nord er spændende, fordi de kan rumme vand i form af is. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her